Hästraser: Belgisk sporthäst

Den belgiska sporthästen är en halvblodshästras som härstammar från Belgien.

Utseende

Den belgiska sporthästen kan bli mellan 160-170 cm i mankhöjd. Den kan vara alla hela färger utom black, men det är vanligast med bruna eller fuxfärgade hästar.

Historia

Den belgiska sporthästens historia börjar i Belgien under början av 1900-talet när en speciell typ av halvblodshäst utvecklades för att användas till militärt bruk och som kavallerihäst. Basen i dessa hästar var mycket tunga Brabanthästar som korsades med engelska fullblod och franska ridhästar. 1920 startades Society for Encouraging the Breeding of Horses for the Army, där hästarna registrerades och som även uppmuntrade privata uppfödare att avla hästar åt armén. Rasen användes nästan uteslutet av armén ända fram till andra världskriget. Eftersom efterfrågan på hästar började minska från arméns sida bytte föreningen namn till Royal Belgian Halfblood Society på 1930-talet.

Efter andra världskriget ersattes hästarna helt av motorer, traktorer och mekaniska maskiner. Istället ökade intresset för ridsport kraftigt över hela världen och de belgiska uppfödarna använde militärhästarna som bas för en ny sportigare häst. Man valde ut de bästa exemplaren som man sedan korsade med välkända ston och hingstar som importerades från grannländerna.

Under hela 1960-talet utövades en strikt selektiv avel av dessa avkommor för att fastställa typen på rasen som då enkelt kallades Belgiskt halvblod. Rasens förening bytte så småningom namn till Royal Belgian Sport Horse Society, men bytte redan 1991 namnet igen till Studbook sBs och man fokuserade sig på att avla på hästar som visade resultat inom ridsporten. Idag är den belgiska sporthästen vanlig bland toppryttare, inte bara från Belgien. Idag kan avkommor från belgiska varmblod och hästar från Zangersheide-stuteriet även registreras som belgiska sporthästar.

Användning

Den belgiska sporthästen utvecklades från dess militära bakgrund för att användas inom alla typer av ridsport. Idag används den främst inom hoppning, men gör även bra ifrån sig inom dressyr och fälttävlan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *