Kända hästar! Del 2: Figure

Figure är anfadern till Morgan-rasen. Han levde från 1789 till 1821 och hade ett väldigt intressant liv.

Utseende

Figure var en blandning av Thoroughbred (hingst) och Wild-Air (sto). Han hade brun päls och mörkbrun man. Han tros ha varit 142 cm i mankhöjd och ha vägt 430 kg. Han var känd för ha väldig dominanta gener, vilket innebar att drag som hans utseende, byggnad, temperament och tävlingsförmåga hade hög chans att föras över till hans föl. Detta gjorde honom till en eftertraktad avelshingst.

Bakgrund

Figure föddes i West Springfield, Massachusetts 1789. När han var tre år gammal fick Justin Morgan honom som betalning för en skuld: Morgan var även ägaren till Figures mamma. Figure växte upp till att bli en stadig liten ridhäst och Morgan bestämde sig för att avla honom: Figure skulle senare bli anfadern till Morgan-rasen. Några år senare gav Morgan bort honom till Samuel Allen i utbyte mot en bit land.

Under åren som följde bytte Figure ägare om och om igen och levde ett väldigt intressant liv. Han drog timmerstockar, användes som militärhäst, tävlade i dragtävlingar, arbetade på en gård och fraktade gods (ägaren som hade hand om honom då, Jacob Langmeade, tros ha misshandlat Figure ganska brutalt). Han tävlade också flera gånger i kapplöpning, där hans bästa resultat var 1796 när han tävlade i en sweepstake i Brookfield Vermont: han vann tävlingen och vann 50 dollar som pris. När han var 28 år gammal red den dåvarande presidenten (James Monroe) honom under sina parader 1817. Samtidigt som allt detta skedde blev han uppsatt för avel om och om igen och var far till jättemånga föl. Man kan lugnt säga att Figure fick vara med om en del under sitt långa liv!

Under de sista åren av sitt liv gick Figure på bete. 1821 blev han sparkad i flanken av en annan häst och skadades allvarligt. Ägarna valde att avliva och han dog som 32-åring. Han är begravd i Tunbridge, Vermont.

1945 skrev Marguerite Henry en bok baserad på Figures och Morgans historia, Justin Morgan Had A Horse. 1972 gjorde Disney en film baserad på boken, med Don Murray (Bus Stop (1956)) som Justin Morgan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *