Sveriges landskapsblommor: Östergötland – Blåklint

Blåklint (centaurea cyanus) är en ettårig sommarblomma som är så bra på att spridda sina frön att de betraktas som ogräs för dem som inte vill ha dem i sin trädgård.

Utseende

Blåklinten kan bli upp till 90 cm höga. Trots sitt namn kan den ha andra färger än blå. Det finns även röda, rosa, violetta och vita blåklint. Blommorna är små och liknar en hejarklacks pomp poms. Bladen är skira och fransigt avlånga. Den blommar hela sommaren och dör på hösten.

Utbredning

I Sverige växer blåklinten främst på uppodlad mark, vilket kan vara allt från trädgårdar till ängar till fält. Det mesta av Sveriges uppodlade mark finns i de södra delarna och därför håller blomman sig främst där.

Skötsel

Den må ses som ogräs av vissa människor, men många gillar att ha dem i trädgården, särskilt de som vill ha en lite mer ängliknande känsla. Blåklinten älskar solsken och trivs bäst i full sol. Den kan växa i de flesta jordar, men föredrar väldränerad jord. Eftersom den har svårt att konkurrera med andra växter är det bäst att den inte har för nära grannar. Om man vill att blåklinten ska komma tidigt kan man plantera dem så tidigt som september året innan.

Blåklinten är tålig växt som i stor del klarar sig själv så länge man vattnar dem. Dock så får man inte övervattna dem, eftersom detta kan hämma blomningen.

Användningar

Blåklintsvatten används för att motverka röda ögon, ringar under ögonen, hudåkommor och även som skönhetsmedel.

Den används även vid växtfärgning tillsammans med alun (denna kombination kan också användas vid akvarellmålning). Om man pressar ut vätskan ur blåklintens kronblad kan det användas som ett naturligt bläck.

Sist men inte minst är blåklintens kronblad ätliga, vilket innebär att man kan använda den till safter, geléer, örtteer och som dekoration i sallad.

One thought on “Sveriges landskapsblommor: Östergötland – Blåklint

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *