Sveriges landskapssvampar: Ångermanland – Sillkremla

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Sillkremlan (russula xerampelina) är en av Sveriges läckraste matsvampar. Svampen består av ett antal olika arter som alla är ätbara.

Utseende

Sillkremlans hatt är som ung halvklotformad, men blir med åldern välv till utbredd för att slutligen få en nedsänkt mitt. Hatten blir lätt klibbig i fuktigt väder och har en varierande hattfärg beroende på art – en del av dem är röda i mörka nyanser medan andra går i olivgrönt till smutsbrunt. Dess skivor är urnupna, har vit till gräddgul färg och blir brunfläckiga om man tummar på dem. Foten är vit, ofta med inslag av rött. Även köttet är vitt, men blir med åldern gulbrunt. Svampen har en mild smak och en karaktäristisk lukt som påminner om skaldjur. Lukten kan dock vara svag hos unga svampar eller om fruktkropparna är kalla, men om du tar en bit av svampen och värmer i handen en stund så brukar lukten framträda.

Utbredning

Sillkremlor växer i överflöd i hela Sverige. Den växer i barrskogar och granskogar, särskilt där det finns mycket tallar. Fruktkroppen uppträder från sensommaren till hösten.

Väldigt läcker matsvamp

Sillkremlorna hör till de allra läckraste matsvamparna. De är goda att dillstuva, de får en mjuk smak av skaldjur och passar utmärkt att blanda med andra kremlor.

Den enda svampen sillkremlan kan förväxlas med är eksillkremlan (växer med ek, hattfärgen går ofta mer åt violett har vanligen något mattare hattyta).

Giftiga kremlor och kremla-look-a-likes

Det finns bland kremlorna inga riktigt farliga svampar, men däremot finns det många svagt giftiga som kan göra dig illamående. Det finns ett säkert sätt att ta reda på vilken som är vilken: smaka på en liten bit av kremlan – milt smakande kremlor är ätliga medan skarpt smakande kremlor kan ge magbesvär.

Det finns dessutom några riktigt giftiga svampar som kan förväxlas med kremlor. Den lömska flugsvampen liknar den ätliga grönkremlan i både färg och storlek. Panterflugsvamp, brun flugsvamp och röd flugsvamp kan också likna kremlor om det har regnat så pass mycket att hyllesresterna på hatten har lossnat och regnat bort. Håll koll på dessa två regler för att undvika fel:

  1. Kremlor har aldrig ring eller strumpa på foten (plocka och få upp hela fotbasen så du inte missar en eventuell strumpa dold i marken).
  2. Kremlor har aldrig hyllrester på hatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *