Sveriges landskapsdjur: Härjedalen – Brunbjörn

Brunbjörn (ursus arctos) är ett växt- och köttätande däggdjur i björnfamiljen. Grizzlybjörn och kodiakbjörn är båda underarter till brunbjörn.

Utseende

Brunbjörnen känns mest igen på dess tjocka, bruna päls, stora huvud, små ögon och öron, och puckel vid skulderpartiet. Från nos till svansrot är de mellan 1,7 och 2,8 meter och har en mankhöjd på runt 90-150 cm. De väger oftast någonting mellan 60-300 kg och skiftar mycket i vikt under året (de är tunnast när de precis har vaknat upp på våren och allra tyngst när de precis ska gå och lägga sig på vintern).

Utbredning

Brunbjörnen har det största utbredningsområdet av alla björnar i världen. Den förekommer främst i norra palearktis (där bl a Sverige, Finland, Ryssland och norra Kina ingår), Alaska och Kanada, men finns även på enstaka södra bergstrakter i bl a Karpaterna, Nepal, Pakistan och Indien.

Diet

Brunbjörnen är en allätare. Den är inte petig med vad den äter och har bl a bär, frukter, insekter och kött (både byten de har jagat själv och kadaver) i deras diet. Deras främsta matmål är bär (runt 45% av all föda), men de är också väldigt förtjusta i myror. Om de väljer att ge sig på ett annat djur är det oftast älgkalvar som blir deras byten, men om de är riktigt hungriga kan de även ge sig på vuxna älgar. De äter oftast mer kött när de precis har vaknat medan de vräker i sig bär för att förberedda sig för idet.

Ungar

Vartannat år föder honan en till fyra ungar under tiden hon är i ide. De uppfostras helt av mamman och kan hålla henne sällskap upp till 2 år, beroende på deras viktuppgång. En studie visade att honor ofta parar sig med så många hanar som möjligt för att alla hanarna ska tro att ungarna är deras och därför låta dem vara.

Brunbjörnen är inget stort hot mot människor

Brunbjörnen är en av de största djuren i Sverige som äter kött och är därför fruktad av många. Trots detta är det väldigt ovanligt att människor blir dödade av björnen och endast tre människor har dödats de senaste 22 åren. De som däremot löper större risk är hundar, som ofta blir skadade eftersom de rusar på björnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.