Sveriges landskapsfåglar: Ångermanland – Gråspett

(Bild tagen av Gunnar Numme)

Gråspett (picus canus) är Ångermanlands landskapsfågel. Den har även kallats för grågöling, gråhöfdad halspett och vintergröngölja.

Utseende

Gråspett är en eurasisk hackspett som är mellan 27-32 cm lång med ett vingspann på 38-40 cm. Den har en grå nacke och huvud. Deras vingar är mossgröna med fina små vita prickar på kanterna. Deras undersida är ljust grågrön med en gulgrön gump och en mossfärgad, kilformad stjärt. Den har ett svart parti mellan ögat och näbben, samt ett svart streck där näbben slutar, vilket ger intrycket av en nedåtböjd mungipa.

Den enda riktiga skillnaden mellan hanen och honan är att hanen har en liten röd fläck framme på hjässan. Vissa detaljer kan skilja sig mellan olika underarter, t. ex. storleken på de vita fläckarna och längden på vingarna.

Föda

Gråspetten äter insekter och är särskilt förtjust i myror. Precis som andra hackspettar klättrar den upp på sidan av träd och hackar fram sin föda från under barken.

Utbredning

Den svenska populationen av gråspett håller sig mest i de mittersta landskapen, där de är väldigt vanliga att se. Gråspetten har ingen riktig miljö de behöver leva i, så länge de har träd att hacka på och myror att äta, och därför kan man hitta dem både gamla granskogar som i sanka lövskogar. De kan till och med trivas uppe på höjder på över 3500 meter.

Häckning

Gråspettens häckningsperiod ligger mellan april och juni. De har sina bon i trädhålor, oftast i aspar. Den lägger en kull om året med upp till nio ägg. Båda föräldrarna ruvar på äggen tills de kläcks efter två veckor, och hjälper även båda till att ta hand om ungarna tills de är flygfärdiga efter ungefär en månad.

Livskraftig art i Sverige

I Sverige är gråspetten en livskraftig art utan några uppenbara hot från människor, men på Sumatra är den nära hotad och i Hong Kong har den blivit helt utrotad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *