Sveriges landskapsdjur: Uppland – Havsörn

Havsörn (haliaeetus albicilla) är en av de största rovfåglarna i Nordeuropa.

Utseende

Havsörnen har ett vingspann på 190-240 cm, en längd på 76-84 cm och väger runt 3,5-7 kg. Honorna är både större och väger mer än hanarna. En vuxen havsörn har en jämnt brun grundfärg med ett ljusbrunt huvud och vit stjärt. En havsörn kan bli runt 40 år gammal, men blir oftast inte äldre än 15 i det vilda.

Diet

Havsörnen är inte kräsen när det gäller mat. Den föredrar främst fisk, som gädda, brax, öring och lax, men äter även andra fåglar, mindre däggdjur och as. Om en havsörn råkar ta tag i en för stor fisk och hamnar i vattnet simmar den iland med bytet i klorna genom att paddla med vingarna.

Utbredning

Havsörnen häckar bland annat på Grönland, Island, Nederländerna, norra Skottland, Baltikum och Norden. I Sverige häckar den mest utmed Östersjökusten och i Lappland, men kan hittas överallt i landet. De svenska havsörnarna flyger oftast söderut till Tyskland eller Frankrike när vintern kommer, men under mildare vintrar flyger de antingen en kortare sträcka eller väljer att stanna kvar vid häckningsplatsen.

Boet

Havsörnen har ett stort och tungt bo som används år efter år av samma par. Boet kan väga upp till 500 kg och det krävs rejäla träd eller klippor för att kunna hålla boet. Därför är det förbjudet i Sverige att avverka träd i närheten av existerande havsörnsbon.

Ungarna

Havsörnen lägger oftast två-tre ägg och båda föräldrarna hjälper till att ruva dem i mellan 35-45 dygn. När väl ungarna kläcks fortsätter föräldrarna att gemensamt ta hand om dem tills de är flygfärdiga efter runt 70 dygn.

Släkt med den amerikanska vithövdade havsörnen

Den europeiska havsörnen är närbesläktad med den amerikanska vithövdade havsörnen. Enligt studier ska de två arterna ha skilt sig från varandra någonstans mellan 10-28 miljoner år sedan, då någonting hände som gjorde att arterna hamnade på var sin sida av Stilla havet.

3 thoughts on “Sveriges landskapsdjur: Uppland – Havsörn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *