Sveriges landskapssvampar: Härjedalen – Gulkremla

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Gulkremlan (russula claroflava) är en matsvamp som har fått sitt namn från dess klargula hatt.

Utseende

Gulkremlans hatt är som ung halvklotformad, men blir välvd till utbredd när den blir äldre och i slutet av sitt liv får den en nedsänkt mitt. Den klargula hatten blir klibbig i fuktigt väder. Dess skivor är vita till gräddgula, men blir gråa med åldern. Både dess fot och kött är vita och blir även de gråa med åldern. Kort sagt är det lätt att se skillnad på en ung och en gammal gulkremla.

Utbredning

Gulkremlan växer över hela Sverige, men är vanligast i den södra halvan, särskilt runt Stockholmstrakten och Göteborgstrakten. Den växer i både lövskog och barrskog, ofta nära björkar och helst på fuktig mark. I fjälltrakterna växer den oftast tillsammans med dvärgbjörk. Dess fruktkropp uppträder under sensommaren till hösten.

God matsvamp

Gulkremlan har en nötliknande smak som är mycket populär hos svampälskare. Den kan ätas både för sig själv eller som blandsvamp. Det vanligaste är att man antingen stuvar, steker eller ugnsbakar den. Unga svampar kan också ätas rå i t. ex. sallader.

Förväxlingskremlor

Det finns fem svampar som gulkremlan kan förväxlas med: äggkremla (mindre, med gulare skivor, grånar inte, ätlig), senapskremla (smutsgul hattfärg, mer eller mindre skarp smak, oätlig), gallkremla (inte enhetligt gul, växer i bokskog, skarp smak, oätlig), solkremla (mindre i storlek, skarpa smak) och citronkremla (mindre i storlek, skarp smak).

Giftiga kremlor och kremla-lookalikes

Det finns bland kremlorna inga riktigt farliga svampar, men däremot finns det många svagt giftiga som kan göra dig illamående. Det finns ett säkert sätt att ta reda på vilken som är vilken: smaka på en liten bit av kremlan – milt smakande kremlor är ätliga medan skarpt smakande kremlor kan ge magbesvär.

Det finns dessutom några riktigt giftiga svampar som kan förväxlas med kremlor. Den lömska flugsvampen liknar den ätliga grönkremlan i både färg och storlek. Panterflugsvamp, brun flugsvamp och röd flugsvamp kan också likna kremlor om det har regnat så pass mycket att hyllesresterna på hatten har lossnat och regnat bort. Håll koll på dessa två regler för att undvika fel:

  1. Kremlor har aldrig ring eller strumpa på foten (plocka och få upp hela fotbasen så du inte missar en eventuell strumpa dold i marken).
  2. Kremlor har aldrig hyllrester på hatten.

2 thoughts on “Sveriges landskapssvampar: Härjedalen – Gulkremla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *