Kända hästar! Del 22 – Enhörning

(Bild av Anne Stokes)

Enhörningen är en extremt populär mytologisk häst som det finns många versioner av i olika mytologier och folktro.

Utseende

Den vanligaste bilden av en enhörning är en vit häst med ett vridet horn i pannan, men beroende vilken kultur de beskrivs i så finns det skillnader. Ibland är deras horn, hovar och man gyllene i färg. Ibland är den mindre i storlek och liknar en antilop mer än en häst. Ibland har den getskägg och klövar istället för hovar. Dessutom finns det varelser som liknar den väldigt mycket, men som ändå inte kallas för enhörningar: ett exempel är den kinesiska kirin, en hästliknande drakvarelse med ett vridet horn i pannan.

Myter

Vilken religion eller folktro som enhörningen än existerar i är den en väldigt magisk varelse. Den är ofta en symbol för oskuld och skönhet. I många sagor är det endast jungfrur som har en chans att komma i närheten av en enhörning. Det sägs dessutom vara omöjligt för jägare att leta reda på en enhörning, eftersom de varken lämnar fotspår eller dofter efter sig.

Det sades ofta att en enhörnings horn och blod hade magiska egenskaper. Eftersom enhörningar inte åldrades sades en av dessa egenskaper vara att man fick ett förlängt liv eller till och med blev odödlig om man drack någonting som innehöll enhörningshorn eller -blod.

Enhörningar i media

Det finns flera filmer och böcker där enhörningar står i centrum. I The Last Unicorn av Peter Beagle får en enhörning höra att hon är den sista enhörningen i världen och ger sig ut från sin skog för att leta reda på vart de andra enhörningarna tagit vägen. I Legend är det mordet på en enhörning som driver världen till förödelse.

Även om de inte står i centrum existerar de ofta som bakgrundsvarelser i fantasyberättelser: Dungeons & Dragons, Harry Potter och Narnia är alla bekräftade att ha enhörningar i sina världar. Överhuvudtaget är enhörningen nästan ett måste om man ska skapa en fantasyvärld, om inget annat än för att det är en av de mest populära mytologiska varelser som existerar idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *