Kända hästar! Del 31: Arion

Arion är en häst från den grekiska mytologin. Han nämndes först i Homeros Illiaden.

Utseende

I de källor där Arion benämns läggs det mest vikt på hans snabbhet och hans svarta man. Pälsfärg och höjd är därför upp till folk själva att fantisera, vilket inte är helt ovanligt bland mytologiska hästar: det är därför samma mytologiska häst kan se väldigt olika ut beroende på vilka konstnärer som avbildar dem.

Historia

Det finns några olika berättelser om hur Arion blev till. Den mest kända av dem är att han var en av Poseidons och Demeters ungar. När Demeter höll på att leta efter hennes dotter Persephone blev hon antastad av Poseidon och förvandlade sig själv till ett sto och gömde sig i en flock av andra ston i ett försök att fly från honom. Men Poseidon, som förutom att vara havsguden också var gud över hästar, förvandlade sig till en hingst och letade upp Demeter i flocken, vilket senare ledde till att hon födde Arion. Andra versioner är att han skulle vara en av Gaias barn, eller ett barn skapat av Zephyrus och en harpy, men de flesta texter refererar till den första versionen.

Poseidon gav Arion först till Copreus, kungen av Haliartus i Boetia. Copreus gjorde själv inte mycket med hästen, men valde att ge honom som gåva till Heracles, eller Herkules som han också kallas. Heracles red honom när han gjorde sin utfärd till Elis och när han hade ett tävling i hästvagnskörning mot Ares son Cycnus. Senare gav Heracles hästen till Adrastus, kungen av Argos. Adrastus red Arion när han och sex andra ledare och deras gav sig iväg mot Thebes, en resa som skulle sluta i tragedi. När Adrastus armé förlorade i Thebes var det Arion som med sin snabbhet lyckades bära sin ryttare levandes från striden medan de andra ledarna överrumplades och blev mördade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *