Miljötips: Skaffa regntunna

De flesta svenska husen har stuprör för att förhindra att allt vatten som regnar ner på taken rinner rätt ner på fönster och väggar. Vattnet rinner då istället ut på en enda plats, vilket kan ha sina för- och nackdelar. Fördelarna är att man vet exakt var vattnet kommer att rinna ut och att eventuella rabatter som ligger under alltid kommer att bli vattnade. Nackdelarna är dock att allt takskräp (t. ex. löv, fågelbajs osv.) också hamnar på samma ställe och att det kan skapas översvämningar.

Ett sätt att undvika dessa problem är att sätta in en regntunna: istället för att rinna rätt ut på marken rinner regnet istället ner i en tunna som du sedan kan använda som vattenkälla när du vill vattna i din trädgård. Om man dessutom sätter in en sil på översta delen av tunnan blir man av med allt taksmuts som annars följer med vattnet.

Fördelar med att använda regntunna

Det finns flera fördelar med att använda regntunnor.

En fördel är du kan dra ner rejält på din vattenräkning genom att använda det vatten naturen ger till dig. Detta hjälper ännu mer under de år där våren och sommaren är extremt torra. Alla minns vi väl året 2018, då det knappt regnade från april till september och hela sommaren bestod av dött gräs, gula träd och eldförbud. Det är vid såna tillfällen som regntunnor kan göra extremt mycket nytta.

En annan fördel med regntunnor är att de även hjälper när det regnar alldeles för mycket. När för mycket vatten samlas på samma ställe kan det lätt bli översvämning, vilket kan förstöra en trädgård mer än torka kan göra. För att undvika detta används regntunnor så att du själv kan bestämma var du vill att vattnet du samlar ska bevattna.

///

Om du är intresserad av att skaffa en regntunna kan du gå till VASYD:s hemsida för att få mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *