Sveriges landskapsfåglar: Gästrikland – Storlom

Storlommen (gavia arctica) är Gästriklands landskapsfågel. Förutom det är den dessutom Örkelljungas kommunfågel.

Utseende

Storlommen blir ca 70 cm lång medan deras vingspann ligger på runt 105-125 cm. Båda könen har samma utseende. Under häckningen har de mestadels svart ovansida med undantag för ett område på den främre ryggen som har vita rutor, grå-svart hals och huvud, och vit-svartrandiga sidor. Deras undersida är mestadels vit och de har även vita flanker. När den inte häckar förlorar den det svarta området och de svarta linjerna på halsen samt de flesta av de vita rutorna på ryggen. Den har en dolkformad näbb. Precis som andra lommar kan inte storlommen gå på land, utan kan som bäst bara skjuta sig fram på bröstet.

Föda

Storlommens föda består mest av fisk, men sätter även i sig små grodor och ryggradslösa djur. För att få tag på fisken kan de dyka ända upp till fem meter under vattenytan.

Utbredning i Sverige

Storlommen häckar i hela Sverige förutom på Öland, Gotland och i Skåne. Varje par har ett stort revir som de försvarar aggressivt mot andra lommar. Arten är kategoriserad som ’livskraftig’.

Häckning

Storlommen är monogam och söker ofta inte heller någon ny partner om en av dem dör i förtid. Under häckningstiden, som ofta infaller under april men kan även ske senare, bygger storlommarna ett ovalt bo antingen i närheten av en sjö eller på småöar mitt i vattendrag, ofta på samma plats där de hade kullar från tidigare år. En kull består oftast av två ungar, men om det finns ont om mat så överlever ofta endast en unge. Efter att ha blivit ruvade i ca 30 dagar kläcks de för att sedan bli matade av föräldrarna under två månader innan de blir flygfärdiga. Redan när de föds är ungarna duktiga på att både simma och dyka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *