Sveriges landskapssvampar: Gästrikland – Fjällig taggsvamp

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Fjällig taggsvamp (sarcodon imbricatus) är en vanligt växande matsvamp med en mycket speciell smak.

Utseende

Den fjälliga taggsvampens hatt är välvd till utbredd med en nedsänkt mitt och gråbrun färg med grova mörkbruna fjäll. Hattens undersida har gråvita till bruna taggar som växer ner i foten, som är mittställd och har en vit till brunaktig färg. Svampköttet hos de unga exemplaren är gråvit och har mild smak medan de äldre är mer gråbruna och har en kärv smak.

Utbredning

Den växer överallt i Sverige, men är vanligast i mellan-Sverige, särskilt i Stockholm och landskapen runt huvudstaden: en av dessa landskap är Gästrikland, där den är landskapssvamp. Den växer på marken i granskog, ofta i stora ringar.

Matsvamp med speciell smak

Fjällig taggsvamp är mer aptitlig som ung svamp, men till och med då är det inte alla som uppskattar den speciella smaken; inte ens larver och sniglar är särskilt intresserade av att äta svampen. Den tillreds mest som antingen marinerad eller inlagd som sill.

Har använts för att färga ullgarn

Många svampfärgare känner till att man under vissa betingelser kan erhålla en blå till blågrå färg på alunbetat ullgarn genom att använda fjällig taggsvamp. Resultaten har varit skiftande, men det verkar nu stå klart att det är motaggsvamp som man med lite tur och skicklighet kan frambringa den vackra blå färgen. Det är inte konstigt att detta misstag har skett, eftersom man ända in i 1990-talet trodde att fjällig taggsvamp och motaggsvamp var en och samma svamp.

Förväxlingssvampar

Fjällig taggsvamp har inga giftiga förväxlingssvampar. Däremot finns flera, mer eller mindre ovanliga, brunaktiga taggsvampar som är oätliga: blåfotig taggsvamp (hatt utan grova fjäll, svampkött i fotbasen blågrön), kopparbrun taggsvamp (hatt rödbrun, smak först mild, sedan brännande skarp) och bitter taggsvamp (doftar bittermandelolja, smakar bittert) är några av dem. Dessutom kan fjällig taggsvamp även lätt förväxlas med motaggsvamp, som är ljusare i köttet och växer med tall, men eftersom de två svamparna har samma matvärde gör det ingenting om man tar fel på dem.

2 thoughts on “Sveriges landskapssvampar: Gästrikland – Fjällig taggsvamp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *