Kända hästar! Del 4: Boxer, Mollie och Clover

Boxer, Mollie och Clover är de tre hästarna i Animal Farm. Om du inte har läst boken eller sett filmen, så får jag varna för att den här artikeln innehåller spoilers.

Alla djuren i Animal Farm representerar de olika typerna av människor som levde i Sovjetunionen under Stalins tid och hästarna är inget undantag från regeln. Alla tre beskrivs att ha någorlunda intelligens, definitivt mer än fåren, men inte i närheten av grisarna. De är också de hårdaste arbetarna (förutom Mollie), vilket är anledningen till att grisarna manipulerar dem så mycket de kan för att få dem att inte ifrågasätta allt som händer på farmen. Förutom dessa likheter är de väldigt olika från varandra.

Boxer

Boxer är en stor arbetshäst med brun päls. Han är det starkaste djuret på gården och är alltid villig att göra det som begärs av honom. Han är inte särskilt smart, men de andra djuren beundrar honom för hans arbetsvilja och ärliga karaktär. Boxer symboliserar den villige arbetaren, de som trodde blint att deras ledare visste vad de höll på med och att så länge ledaren har sagt något så måste det vara sanningen.

Mollie

Mollie är ett vackert ungt sto med vit päls som är en av de få djur som blir väl behandlade av gårdsägaren Jones. Hon är naiv, narcissistisk och lat, och finner snabbt att hon inte klarar sig utan människor som kan beundra henne. Hon symboliserar de som fortfarande beundrade det gamla tsarstyret och som innerst inne ville att det styret skulle komma tillbaka.

Clover

Clover är ett gammalt sto med ljusbrun päls som är som en mamma till alla på gården. Hon är den smartaste av hästarna och är en av som mest ifrågasätter grisarnas handlingar och hur de inte passar revolutionens tidigare anda. Men eftersom hon inte lika smart som grisarna och dessutom inte kan läsa blir hon manipulerad gång på gång att tro att hennes minne helt enkelt är felaktigt. Clover symboliserar den ifrågasättande men outbildade människan, de som ifrågasatte vad regimen gjorde, men som gång på gång blev ’tillrättavisade’ av regimen, som tog hjälp av propaganda och censurering för att ge sina lögner vikt.

///

Både Clover och Boxer är några av de mest älskade karaktärerna, vilket inte är svårt att förstå: de är såna genuint goda varelser och vill verkligen bara hjälpa andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *