Kända hästar! Del 5: Binky

Binky är Dödens häst från den världsberömda fantasy-serien Skivvärlden av Terry Pratchett.

Utseende

Binky är en vit häst (inte skimmel eller albino – vit) vars ras inte klargörs i någon av böckerna. Det enda man får reda på om hans utseende, förutom färgen, är att han är en stor hingst.

Historia

Binky är en på många sätt en helt vanlig häst. Till skillnad från sin ägare så är han en levande varelse. Döden försökte först med att ha en skeletthäst och sedan en flammande häst, eftersom det var mer passande för personifieringen av Döden att ha ett mer skräckinjagande riddjur. Men den första bara tappade sina delar hela tiden och den andra tände fyr på både stall och hem, och till slut beslöt han att en vanlig häst var mycket mindre besvär.

Några saker skiljer dock Binky från andra hästar och deras äventyr. Han har förmågan att gå i luften och resa genom tid och rum. Dessutom kan han, precis som sin husse, gå igenom väggar och murar (Pratchett förklarar att de kan göra detta eftersom de båda är mer ’verkliga’ än världen runt dem). Han är inte odödlig, men åldras inte så länge han är Dödens häst. Slutligen beskrivs han också att vara smartare än andra hästar: kanske på grund av hans förmågor, kanske för att han har levt så länge.

Binky är väldigt lojal, både mot Döden och hans familj. Han är oftast tillsammans med Döden, men har också hjälpt lärlingen Mort och barnbarnet Susan när de för en tid (i olika böcker) tog över Dödens arbete.

Pratchett skriver att anledningen till att Döden döpte honom till Binky var för att han helt enkelt tyckte att det var ett fint namn. Döden tar väldigt bra hand om honom, både som belöning för hans lojalitet och för att han ser honom som en vän och följeslagare. Han tar honom till en smed vid namn Jason Ogg för att sko om honom när det behövs och ger honom ofta äpplen.

Döden är med i nästan alla Skivvärlden-böckerna och även om Binky inte alltid syns till kan man ta för givet att han är i närheten, alltid redo att ta sin husse till nästa själ som står på tur.

One thought on “Kända hästar! Del 5: Binky

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *