Vad tjänar en hästskötare?

För alla som gillar hästar lockar det förstås att kunna jobba med hästar på heltid. Ett yrke där man får göra det är hästskötare och naturligtvis vill vi alla kunna leva på den lön man får.

Så visst är det viktigt med rätt lön och att få så mycket lön som möjligt, men många andra saker spelar in. Att få jobba med det man älskar är också värt mycket, men därmed inte sagt att man inte ska se till att få betalt. Tyvärr är det långtifrån alla arbetsplatser som har ordning och reda när det gäller anställningsavtal, men ett anställningsavtal kan vara bland det viktigaste du måste tänka på när du ska bli anställd.

Yrkeskollen har statistik för vad en hästskötare bör tjäna, så du kan alltid börja där när du ska förhandla lön. Just nu verkar medellönen ligga på ungefär 24 000 kronor i månaden, men skillnaderna mellan olika arbetsplatser kan variera en hel del.

Tänk också på att du kan baka in andra förmåner. Har du egen häst kan du se om du kan få rabatt på stallplats, något som kan vara värt mycket mer än några hundralappar extra i lön. Tänk dock på att du kan få förmånsskatt på alla förmåner, så räkna på helheten.

Utöver lön är förstås arbetstider viktiga att få koll på. Särskilt om det ofta blir tal om övertid. Alla vill vi ha vår fritid att ägna åt det vi gillar att göra och är det alltid mycket att göra på jobbet orkar man kanske inte med allt på samma sätt…

Även om det inte alltid är lätt att veta vad man vill göra om tio år är det bra att fundera över. Du kanske inte vill arbeta som hästskötare hela livet, så försök ha en plan. Hästskötare kan vara ett bra förstasteg till att studera vidare till andra yrken där man arbetar med djur och framför allt då hästar. Veterinär kanske är ditt drömyrke?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *