Kända hästar! Del 6: Man o’ War

Man o’ War var en amerikansk fullblod som är vida erkänd som en av tidernas bästa tävlingshästar. Han föddes 1917 och dog 1947, 30 år gammal.

Utseende

Man o’ War var en brun häst med en vit stjärna och strimma på pannan. Han var runt 169 cm i mankhöjd. Trots att han inte var en fux så fick han smeknamnet Big Red för hur hans päls ibland glänste rött i solen.

Historia

Man o’ War döptes av hustrun till August Belmont Jr, hans uppfödare. Namnet refererar till Belmont Jr själv, som kort efter att fölet fötts var tvungen att ställa upp som soldat i första världskriget, trots att han var 65 år gammal. Det var egentligen meningen att Belmont-familjen skulle behålla Man o’ War, men med det pågående kriget hade de börjat få ont om pengar. Han blev såld till Samuel Riddle, som skulle komma att behålla honom för resten av hans liv.

Det ska ha varit en tuff uppgift att träna Man o’ War. Riddle dokumenterade att hästen ”stretade emot som en tiger” och ”skrek av vrede” när de började träningen. Men med tålamod lyckades de få bukt på honom och lärde honom till och med att göra tricks som att hämta saker och att bära hattar. Han ska ha älskat att äta apelsiner.

Under hela sitt liv vann Man o’ War nästan alla tävlingarna han ställde upp i och avslutade sin karriär med 20 vinster och endast en förlust. Den enda förlusten han ledd av var vid Sanford Memorial Stakes den 6 juni 1919, när han förlorade mot rivalen Upset.

Det var inte bara på grund av hans förmåga som Man o’ War vann så många tävlingar. Riddle var också bra på att avgöra vilka tävlingar han skulle ställa upp i. Ett exempel är när Riddle bestämde sig för att inte ställa upp Man o’ War i Kentucky-derbyt 1920, eftersom han ansåg att hästen var för ung för att springa ett så långt lopp.

När Man o’ War dog gick det vågor av sorg genom USA. Begravningen sändes på radio, kända ryttare höll tal för att visa sin respekt för hästen och tidningarna skrev hyllningsrubriker. Han är begravd i Kentucky Horse Park.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *