Kungsleden

Kungsleden, som går mellan Abisko och Hemavan, är en av världens mest kända vandringsleder. Leden skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet och är ca 400 kilometer lång. Vandrare från hela världen besöker leden varje år för att njuta av den fina fjällnaturen.

Fem delsträckor

Kungsleden kan delas in i fem delsträckor, från Abisko i norr till Hemavan i söder: Abisko – Nikkaluokta, Nikkaluokta – Vakkotavare, Saltaluokta – Kvikkjokk, Kvikkjokk – Ammarnäs och Ammarnäs – Hemavan. Sträckorna Abisko – Nikkaluokta och Ammarnäs – Hemavan är båda s. k. signaturleder, vilket är ett urval av Sveriges mest spektakulära leder. Det finns totalt 12 stycken i Sverige som kännetecknas av den vackra naturen och att de är karaktäristiska för sin del av Sverige.

Miljö

Leden sträcker sig genom ett varierat landskap uppe i Lapplands fjäll. När du går på leden skiftar miljön mellan alpin terräng och fjällbjörkskogar. Du får se allt som från grönskande hedar till snötäckta bergstoppar, kantade av sjöar och en och annan fjällby.

Visa respekt för natur och kultur

Kungsleden går igenom fyra nationalparker, Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Utmed hela leden pågår renskötsel, vilket kräver att du som vandrare måste visa hänsyn. Leden är väl markerad och det finns broar utplacerade där det annars skulle vara svårt att ta sig över de strida vattendragen.

Öppet året runt

Leden är öppen för alla året runt och naturen är vacker vilken årstid det än är, så det har ingen större betydelse vilken tid du väljer att åka. Dock visar statistiken att de flesta vandrarna åker dit mellan veckorna 26-38, så det är något att ha i åtanke om du vill planera din tur till mindre besökta perioder. Väljer du att åka dit under någon av de mer opopulära veckorna är stugorna ofta billigare att bo i än under de mer populära veckorna.

///

Om du vill veta mer om Kungsleden kan du klicka här.

5 thoughts on “Kungsleden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *