Abisko nationalpark

Sverige har runt 30 nationalparker utspridda över hela landet, var och en med sin egen charm och unikhet. En av de mest välkända är Abisko nationalpark i Lappland.

Tillgängligt för alla

Abisko nationalpark ligger i Kiruna kommun och är lätt att nå med tåg, buss eller bil från Kiruna. Om du tar bussen från Kiruna till Abisko är du där efter en timme och femton minuter.

Abisko nationalpark är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning (t. ex. folk som är rullstolsburna) med både parkeringsytor och särskilda leder som är tillgänglighetsanpassade. Detta gör att alla kan få chansen att njuta av Abiskos vackra natur.

Saker att göra året runt

Vilken tid på året man än bestämmer sig för att åka finns det alltid mycket att se i Abisko nationalpark. Parken har öppet alla månader på året.

Under tidig höst är fjällbjörksskogen fylld av alla möjliga höstfärger, myggen är borta och luften är ofta frisk och sval. På senhösten och vintern kan du uppleva norrsken, polarnatt, snö och kyla. Om du gillar hundar kan du välja att åka hundspann. När isen lägger sig på Torneträsk kring december är det många som tar på sig skridskor och ger sig ut på en oförglömlig tur på den frusna sjön.

På våren kan du ge dig ut med snöskor eller skidor, eftersom snön har en tendens att ligga kvar längre i dessa nordliga trakter. När väl sommaren anländer kan du ge dig ut på turer i den blomsterprydda naturen, vare sig det är kortare promenad på bara en timme eller en långvandring som tar hela dagen. Det är under den här tiden på året som du kan observera det rika fågellivet som bäst.

///

Om du vill veta mer om Abisko nationalpark, t. ex. vilka regler som gäller i nationalparken och vilka ställen du kan övernatta på, kan du klicka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *