Kända hästar! Del 14: Lilla gubben

Lilla gubben är Pippis häst i Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump, samt i filmerna baserade på böckerna. Intressant nog har han inget riktigt namn i böckerna utan kallas bara för Hästen. Han fick namnet Lilla gubben i filmerna eftersom Inger Nilsson, flickan som spelade Pippi, brukade kalla hästen lilla gubben när hon gav honom godsaker. Filmteamet gillade namnet så mycket att de bestämde sig för att även kalla karaktären för Lilla gubben.

Utseende

Lilla gubben är en skimmel med svarta prickar och rödblond man. På många vis kan han sägas vara en avspegling av Pippi själv eftersom mycket av hans utseende liknar Pippis: han är lika fläckig som Pippi är fräknig och har rött hår precis som Pippi. Dessutom kan man definitivt ana en länk mellan det svenska uttrycket ’stark som en häst’ och Pippis styrka.

Historia

Den första boken om Pippi Långstrump kom ut 1945 och fick två uppföljare (1946, 1948). Pippi, som är ’världens starkaste flicka’, är en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer.

Lilla gubben är en av två av Pippis husdjur (den andra är apan Herr Nilsson). I böckerna fungerar han mest som husdjur, ridtransport och som ett sätt att visa hur stark Pippi är eftersom hon inte har några problem med att lyfta upp honom i luften med sina bara händer. När han inte är till nytta spenderar han mest sin tid på Ville Villekullas veranda eller kök. Han älskar att äta socker.

Hästen som spelade Lilla gubben hette egentligen Bunting och var ett svenskt halvblod som tillhörde Rudolf Ödberg, som även lånade ut en av sina hästar att spela Lukas i filmerna om Emil i Lönneberga. Han var en skimmel, men hade inga naturliga fläckar, så filmteamet fick måla dit fläckarna varje gång de skulle filma. Dessutom var de tvungna att färga hans man till den rödblonda färgen som han har i böckerna. Han levde tills han var 25 år gammal.

One thought on “Kända hästar! Del 14: Lilla gubben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *