Kända hästar! Del 13: Goldsmith Maid

Goldsmith Maid, eller Maid som hon oftare kallades, var en känd travhäst från 1800-talet som fick smeknamnet ”Queen of the Trotters” på grund av sin långa karriär och alla priser hon vann.

Utseende

Goldsmith Maid hade brun päls och svart man.

Historia

Maid föddes i Deckertown i New Jersey 1857 på John B. Deckers farm. Hennes föräldrar var stoet Old Ab och hingsten Alexander’s Abdallah. Abdallah var både hennes morfar och farfarsfar, vilket betyder att hon var ett offer för inavel. Detta kan vara roten till hennes hetsiga humör som gjorde henne omöjlig att tämja. Under de första åtta åren av sitt liv gjorde hon inte mycket annat än att bita folk, välta ner staket och kasta av folk som försökte rida henne. Deckers fascination med hennes fria och vildsinta lynne var den enda anledningen att han inte gjorde sig av med henne. Till slut blev dock han fru så trött på att ha en ”värdelös” häst i stallet att hon tvingade sin man att sälja Maid.

Maid gick från ägare till ägare tills hon kom Alden Goldsmith, som började träna henne som travhäst tillsammans med William Bodine. De hade en väldigt hands off-stil när de tränade henne och lät henne oftast trava i den hastighet hon ville utan att hindra henne och behandlade henne med vänlighet, en strategi som skulle visa sig vara väldigt effektiv.

Goldsmith började ställa upp henne i tävlingar 1865. Hon vann tävling efter tävling på lokalnivå och slog dessutom rekord vid flera tillfällen, bland annat vid Goshen 1865 och Mystic Park i Boston 1868. När hon var 11 år antog Goldsmith att Maids karriär var över och sålde henne till Budd Dobble, som dock fortsatte att tävla med henne. Till allas förvåning fortsatte hon bara att vinna, ofta mot hingstar bara hälften så gamla som hon själv.

Så småningom blev Maid en amerikansk storfavorit vars lopp drog till sig tusentals åskådare. Hon ställdes upp i lopp mot ”utmanare”, som var andra storfavoriter, och vann fler än hon förlorade.

Hon såldes vidare till Henry N. Smith 1874. Hennes sista lopp var 27 september 1877 mot Rarius, som hon vann. Efter att Maid pensionerades fick hon tre föl, men ingen av dem ärvde hennes travtalang. Hon spenderade sina sista år på Smiths gård och dog av lunginflammation 1885. Hennes död fick landet att gå i landssorg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *