Sveriges landskapsdjur: Värmland – Varg

Vargen (canis lupus), eller gråvarg som den också kallas, är det största vilda hunddjuret i världen.

Utbredning

Vargar finns överallt i världen, men deras antal har sjunkit drastiskt allt eftersom människan har brett ut sig. Den lever i vildmarker och föredrar framförallt skogar och fält, där större bytesdjur som vildsvin och hjortar ofta hänger till.

Utseende

Vargar kan skifta rätt mycket i storlek beroende på var i världen de är. Vargarrna i Sverige är runt 160 cm långa, 80 cm i mankhöjd och kan väga upp till 80 kg. Gråvargar har tjock päls som kan hålla dem varma även i tundrakylan. Pälsen är oftast grå-brun på ryggen och svansen och vit på magen och tassarna, men den kan även vara gulaktig, krämfärgad, rödtonig eller nattsvart.

Sociala djur

Vargar lever i familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland adopterade ungvargar. För flera år sedan spreds teorin att grupperna var ledda av så kallade alfapar. Detta har dock visat sig vara felaktigt, eftersom han endast tittade på fängslade flockar istället för att observera vilda familjer.

Människan och vargen

Vargar och människor trivs inte bra ihop. Vargar har extremt stora revir och människor gillar att sprida ut sig, vilket gör att de två djuren ofta krockar med varandra. Människan har fördelen med vapen och intelligens, vilket har lett till att vargen är hotad på många ställen i världen, Sverige inräknat. Egentligen finns det ingen riktig bra anledningen till att människan ska se vargen som ett så stort hot. Den må vara ett hot mot får, kor och hundar, men det finns nästan inga dokumenterade attacker mot människor.

Populära figurer i kulturer

Vargar är populära inom både mytologier och folktro över hela världen. Varulv, en människa som antingen självmant eller genom att utsättas för fullmånens ljus kan förvandla sig till en varg eller varghybrid, finns det versioner av i nästan alla kulturer, särskilt i Europa. I Norden har vi även Fenrir, jättevargen i nordisk mytologi som är en av Lokes barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *