Sveriges landskapsblommor: Dalsland – Förgätmigej

Förgätmigej (myasotis scorpiodes) är en strävbladig blomma som består av omkring 50 olika sorter.

Utseende

En förgätmigej kan variera från 15 cm till att bli ända upp emot 60 cm höga. Den får små ljusblåa (ibland vita eller rosa) blommor och dess gröna blad har ett gult centrum. Själva blomställningen är klaslik, vilket betyder att det växer flera blommor i grupper på varje stjälk.

Blomning

Blomningen kan vara ganska utspridd, men det är vanligast att de blommar någon gång under sommaren. Sorten som kallas äkta förgätmigej är en flerårig variant och bland de andra sorterna finns det både de som är fleråriga och ettåriga.

Utbredning

Växten trivs på många olika ställen i Sverige, men föredrar de södra delarna. De växer främst kring stränder, sjöar, ängsmarker och diken.

Att ta hand om en förgätmigej

Förgätmigej trivs bäst att stå i väldigt fuktiga jordar, vilket är anledningen till att man ofta ser dem växa omkring sjöar och andra vattendrag. Jorden behöver även vara näringsrik: en vanlig planteringsjord som är rik på mull och fukt passar allra bäst. Trots att den gillar fukt är den också förtjust i att stå under starkt solljus. Vattna därför ofta för att förhindra att jorden torkar ut. Om du dessutom ger den lite trädgårdsgödsel då och då så kommer den att stortrivas och belöna din kärlek med sina vackra blommor.

Symbolism

Vilket språk man än använder för att prata om förgätmigejs kan de alltid översättas till en fras: glöm mig inte. Det finns många olika historier om varför blomman har fått den betydelsen. Många av berättelserna har älskande par som måste skiljas åt av olika anledningar där en av den ger sin partner en förgätmigej för att de alltid ska minnas dem.

Den har också ofta används som symbol för de fattiga och svältdrabbade i världen, för att vi som står bättre till ska komma ihåg att det finns folk som det står riktigt illa för och att vi inte får glömma att göra vad vi kan för att hjälpa dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *