Sveriges landskapsblommor: Värmland – Skogsstjärna

Skogsstjärna (trientalis europaea), eller duvkulla som den också kallas, är en växt i familjen ardisiaväxter.

Utbredning

Skogsstjärnan växer främst i (naturligtvis) skogar, både löv och barr, och lundar runt om i Skandinavien, men den kan även växa på andra näringsfattiga marker, som till exempel myrkanter, sumpmarker, betesmarker och vägkanter. Den blommar på försommaren, mellan maj-juni.

Utseende

Skogsstjärnan är en flerårig ört med vita stjärnlika blommor. Den har en bladrosett i stjälkens topp. Det är bara de högsta stjälkbladen som uppnår full storlek. Växten är mjuk och spenslig, med tunna mörkgröna blad och en jordstam med långa trådlika utlöpare i skogsmarkens lösa mylla. Uppe fjällen kan blomman få en rödlätt blomkrona och mindre, grågröna eller rodnande blad.

Både för deras vackra färg och form, och hur vanliga de är i de nordiska länderna, är skogsstjärnan ett vanligt motiv för illustrationer på allt som tavlor till servetter.

Att ha egna skogsstjärnor

Om du själv vill ha skogsstjärnor i din rabatt måste du tänka på att använda näringsfattig jord och plantera dem på en plats där det inte finns andra växter eftersom de gillar att växa för sig själva och vill inte konkurrera med andra växter om den lilla näring de behöver. Deras frön behöver en lång period av låg temperatur innan de tar sig, och därför är det bäst att plantera dem på hösten.

Term för hembränt

Skogsstjärna har länge varit ett kodnamn för hembränt. Hembränt hade även andra kodnamn, som till exempel Moonshine, Finkel, Pelle, Château de Garage eller svartsprit. Hembränt har varit mycket populärt i över 100 år. Det var ett sätt att dricka alkohol billigt eftersom alkoholskatten inte lades till priset såsom det gjordes i Systembolaget. Den 1 januari 2000 blev det dock straffbart att köpa och inneha hembränt. Det intressanta med beslutet är att det fortfarande är tillåtet att tillverka spriten som finns i vin och öl: det är bara inte tillåtet att destillera den.

3 thoughts on “Sveriges landskapsblommor: Värmland – Skogsstjärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *