Sveriges landskapsdjur: Hälsingland – Lodjur

Lodjur (lynx lynx) är Europas största kattdjur. Den kallas även för lo eller lokatt.

Utseende

Lodjuret är ett kattdjur med kort kropp, långa ben, runda tassar och stora trampdynor gjorda för att gå ljudlöst på snö. Den har en kroppslängd på runt 70-115 cm och mankhöjd på ca 60-70 cm. Hanen väger 20-30 kg och honan 15-20 kg. Bakbenen är längre än frambenen vilket gör att lodjurets rygg lutar.

Under sommaren är deras päls slät och har färger som varierar mellan gulbrunt och rödbrunt. På vintern blir pälsen väldigt tjock och färgen ljusnar och blir mer gråaktig för att bättre smälta in i snölandskapet. De flesta lodjur har dessutom svarta fläckar i sin päls, men antalet kan skilja sig vilt mellan olika individer.

Lodjurens ögon omges av vita och svarta penseldrag som gör att de ser större ut. Baksidan av lodjurets öron kantas av svart päls som slutar i den karaktäristiska tofsen högst upp på örat. De har en mycket kort svans som inte är mer än 5-17 cm lång. I det vilda lever de upp till 12-14 års ålder.

Utbredning

Lodjurens finns i hela Nord- och Östeuropa (förutom Danmark), på enstaka ställen i Sydeuropa, Ryssland, Kina, Mongoliet och Pakistan. Den föredrar kalla, bergiga områden där mycket snö faller på vintern.

Diet

Lodjuret är ett rovdjur som lever och jagar ensamt. Den äter allt från hjortar till smågnagare. På grund av dess storlek orkar den oftast inte äta upp allt kött på ett större byte och har därför vanan att gräva ner byten i snö eller grus för att äta dem senare.

Parning och ungar

Lodjur undviker helst varandra helt i naturen. Hanar och honor söker endast upp varandra när det är parningsdags. En lodjurshona får ofta två ungar i varje kull.

Fridlyst i Sverige

I Sverige har antalet lodjur minskat de senaste 100 åren, främst på grund av tre orsaker: avskogning, att det finns färre byten att jaga och att deras päls är åtrådd på den svarta marknaden. Under 1980-talet fanns det endast runt 200 individer kvar, men efter att den blev helt fridlyst (förutom viss skyddsjakt) under 1990-talet har lodjurets antal ökat till över 1300 individer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.