Sveriges landskapsblommor: Gästrikland – Liljekonvalj

Liljekonvalj (convallaria majalis) är en art i familjen sparrisväxter. Förutom att vara Gästriklands landskapsblomma är den även Finlands nationalblomma sedan 1982.

Utseende

Liljekonvaljen är en flerårig ört som kan bli nästan tre decimeter hög. Den har en krypande jordstam och bildar ofta stora bestånd. Den har stora och lansettlika blad som kommer direkt från jordstammen. Den får vita, väldoftande blommor som sitter i en båghöjd, ensidig klase. Liljekonvaljen blommar mellan maj och juni.

Utbredning

Liljekonvaljen växer vilt i hela Europa, i västra och östra Asien samt i Kaukasus. I Sverige finns den främst i lundar och mosskogar.

Extremt giftig

Liljekonvaljen är en extremt giftig växt, där alla delar från rötterna till blommorna är farliga att äta (i sällsynta fall kan bara doften av liljekonvalj ge reaktioner). Om man får i sig en hög dos av liljekonvalj (för ett barn skulle detta vara runt fem liljekonvaljbär) kan man få dessa symtom: buksmärta, Diarré, illamående, kräkningar, desorientering, dimsyn, dåsighet, huvudvärk och rödaktiga utslag. Dessa räknas dock som mildare symtom. I de allra värsta fallen kan man få plötsliga förändringar i hjärtrytmen, vilket kan leda till att det stannar.

I en kriminalroman användes vattnet där en liljekonvaljbukett hade stått i som mordvapen, vilket gjorde att folk trodde att till och med vattnet växten stod i var giftigt, men detta är inte sant.

Att ta hand om liljekonvaljer

Om du, trots växtens giftighet, vill ha liljekonvaljer i din trädgård finns det några saker att tänka på. Den trivs på skuggiga ställen med enstaka solsken och växer i stora grupperingar eftersom de ofta är förenade genom jordstammar och ett utspritt rotsystem. Växterna ska vara planterade med ca 10 cm avstånd från varandra och bör inte planteras bland andra växter på grund av dess förmåga att sprida sig, ibland helt ohämmat.

Iskonvalj

Iskonvaljer är en särskild typ av odlad liljekonvalj som kan blomma redan i början av december på grund av dess köldbehandling.

One thought on “Sveriges landskapsblommor: Gästrikland – Liljekonvalj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *