Njut av hösten – tips på utomhusaktiviteter

Hösten har officiellt börjat och spåren av sommar försvinner allt mer. Mörkare och kallare tider väntar runt hörnet, med allt vad det innebär. För vissa betyder det även att fritiden och lediga dagar i högre grad spenderas inomhus. Medan för andra, de riktiga naturälskarna, handlar det mer bara om att leta fram höstkläderna i garderoben och ge sig ut i ur och skur. Oavsett om man är en sann storstadsråtta eller en riktig skogsmulle så finns det en rad olika höstaktiviteter att kunna ägna sig åt under hösten. I den här artikeln kommer några förslag på aktiviteter – det finns något för alla!

Svampplockning. En helt klassisk och populär höstaktivitet är att ge sig ut på jakten efter kantareller – skogens guld. Svampplockning är ett väldigt trevligt sätt för att komma ut i naturen samtidigt som skogspromenaden får ett syfte. Smörstekta kantareller eller en läcker svamppasta är ju inte helt fel, eller hur? Det är även perfekt för att få kvalitetstid med familjen eller vännerna samtidigt som man får en god portion frisk luft. Man kan med fördel packa med sig matsäck eller fika att kunna avnjuta när man behöver en paus. Det är dock viktigt att man har koll på vilka svampsorter man faktiskt kan äta och vilka man ska låta bli. Bästa årstiden för svampplockning är mellan augusti och oktober.

Paddla kajak eller kanot. Att ge sig ut på vattnet kanske är mer förbundet med sommar och sol. Men faktum är att vattnet ofta är behagligt även under hösten. Dock är klädvalet något som är lite extra viktigt att tänka på när man ska paddla på hösten. Det handlar om att klä sig efter väder och låta längden på paddlingsturen vara med och styra vad som ska packas med. Det finns många olika sätt att paddla på; antingen tar man en rogivande tur och bara njuter av stillheten eller så skruvar man upp för tempot för att kombinera träning med en vacker naturupplevelse. Har man tur kanske man känner någon man kan låna en kajak eller kanot av, men annars finns det även flertalet företag som erbjuder både guidade turer och uthyrning.

Turridning. En lite mer nischad höstaktivitet är turridning. Det är helt enkelt bara något alldeles speciellt att uppleva sprakande höstfärger och klar luft från hästryggen. Men behöver man ha ett stort hästintresse för att kunna delta i en turridning? Nej, det är själva idén med turridning – det finns flera olika nivåer och därmed är det plats för alla. Utbudet är stort och man kan välja allt från en kortare ridtur i närområdet till några dagars fjällridning. Det finns flertalet alternativ så det handlar bara om att hitta något som passar.

Vandring. Vandring erbjuder äventyr, rofylldhet och vacker natur – allt i ett. Det absolut bästa med vandring är att det verkligen kan individanpassas. Det finns ett stort antal naturreservat och vandringsleder i Sverige, från norr till söder. Man väljer själv svårighetsgraden och om man vill vandra i en timme eller två, eller ge sig ut på en lägre tur med tältning. Om man klarar sig med ett par bra skor och matsäck eller om man ska fixa vandrarryggsäck, tält och stormkök kommer såklart an på vilken typ av vandring man har tänkt sig. Det finns rikligt med möjligheter att kunna skräddarsy en vandringstur efter eget tycke och smak.

Ovanstående tips var enbart ett litet urplock av höstens utomhusaktiviteter. Gemensamt för de olika förslagen är att de kan varieras på otaliga sätt och vis. Det betyder även att kostnaden varierar och går från gratis och uppåt. Prisaspekten är därför något man bör ta med i planeringen. Online finansiering kan vara ett alternativ om man skulle befinna sig i en situation med oförutsägbara, extra utgifter. Det är självklart viktigt att jämföra sina alternativ innan man ansöker. Det kan vara fördelaktigt att använda sig av en kostnadsfri lånejämförelsetjänst, t.ex. Moneezy. Något annat man bör ha i bakhuvudet redan innan man skickar en ansökan är att det ska finnas utrymme till den efterföljande avbetalningen.

One thought on “Njut av hösten – tips på utomhusaktiviteter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *