Sveriges landskapsdjur: Lappland – Fjällräv

Fjällräv (vulpes lagopus) är en rävart som främst förekommer i arktiska områden. Den kallas även för polarräv.

Utseende

Fjärrävens päls skiftar mellan två färger beroende på vilken tid på året det är. På sommaren är den brungrå på huvud, rygg och utsidan av benen medan resten av den är gråvit. På vintern får den däremot fluffig, tjock, helvit päls. Den har kort nos och svans, och små, mörka ögon. Den blir ca 50-85 cm lång med en mankhöjd på 28 cm och väger 3-8 kilo.

Utbredning

Fjällräven lever på tundra och förekommer cirkumpolärt i arktiska Skandinavien, Sibirien, Kanada och Alaska, samt på Grönland, Svalbard och andra arktiska öar.

Parning och ungar

Fjällrävens parningstid är mellan mars och maj. Hur många ungar det blir i en fjällrävskull är väldigt beroende på hur matsituationen det året är. Ett vanligt år får de mellan 5-10 ungar, ett dåligt år får de färre, men om det är ett riktigt bra år (så kallade lämmelår) kan de få ända upp till 25 ungar i en och samma kull och eventuellt få en andra kull senare på året. Forskare kan inte riktigt bli överens om fjärrävens flockstruktur, eftersom vissa par lever ihop hela livet medan andra inte gör det, och vissa ungar stannar hos sina föräldrar några år för att hjälpa till att fostra sina yngre syskon medan andra inte gör det.

Hotad art

2013 fanns det inte mer än 120 fullvuxna fjällrävar i Sverige. Det finns många anledningar till att fjällräven är så starkt hotad i Sverige. Dess vinterpäls har länge varit en eftertraktad vara, vilket har lett till intensiv jakt. Den fridlystes 1928men beståndet har fortfarande inte återhämtat sig. Dåliga lämmelår har dessutom gjort att det inte föds lika många ungar. Den har även börjat behöva konkurrera med rödräven, som på grund av klimatändringar har börjat vandra mer norrut. Det finns åtgärder för att försöka rädda arten, men det kommer att krävas långt och hårt arbete för att få rävarten att komma på fötter igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.