Hästraser – Darashuri

(Bild tagen från av dareshurihorse.com)

Darashuri är en varmblodshästras som härstammar från Farsprovinsen i Iran. Rasen kallas även för Shirazi.

Utseende

Darashurin är ca 150-155 cm i mankhöjd. De vanligaste färgerna inom rasen är fux, brun och skimmel, men då och då föds det även enstaka svarta hästar.

Darashurin har utvecklats ur den persiska araben och har därför en tydlig arabisk exteriör med atletisk smal kropp och ädla drag. Den har långa öron med spetsiga toppar och stora ögon vars ögonbryn har väldigt karaktäristiska rynkor. Liksom andra arabhästar har den en kurvig hals (s. k. Svärdhals), vilket gör att de håller huvudet högt i luften när den rör sig.

Precis som alla andra ökenhästar är den byggd för att vara uthållig i extrema miljöer, bland annat genom att ha väldigt tåliga hovar och näsborrar som är gjorda för att ta upp så mycket luft som möjligt.

Historia

Den persiska araben har precis som det arabiska fullblodet funnits i det gamla Persien i ca 2000 år och uppstod genom de olika klimaten och tillvägagångssätten i aveln hos olika stammar i öknarna i Asien. Genom selektiv avel fick de olika stammarna fram de egenskaper som var önskade hos just dem.

Darashurin utvecklades ur de persiska arabhästarna i Farsprovinsen, antagligen genom inkorsningar av andra ökenhästar. Hästrasen har dokumenterats i Iran i över 1500 år tillsammans med sin släkting, den kurdiska Jafhästen, som också utvecklats ur den persiska arabhästen.

Användning

Darashurihästar är lättare ridhästar som är kända för sitt intelligenta och vänliga temperament. De har väldigt god galoppförmåga, vilket har gjort dem populära inom galoppsporten i Iran.

Utrotningshotad

Under darashurihästens och dess hemlands långa, stormiga historia har både darashurihästarna och folket som föder upp dem fått utstå svårigheter som har lett till att hästen nu räknas som utrotningshotad. En av de senaste hoten har varit att folk har ljugit om att de hade renrasiga darashurihästar och senare avlat på deras hästar för att tjäna pengar.

///

Om du vill lära dig mer om denna intressanta hästras kan klicka här för att komma till darashurihästens officiella hemsida.

One thought on “Hästraser – Darashuri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *