Sveriges landskapsblommor: Södermanland – Vit näckros

Vit näckros (nymphaea alba) är en flerårig vattenväxt i familjen näckrosväxter.

Utbredning

Den vita näckrosen finns nästan bara i Europa, med några enstaka platser i nordvästra Afrika, Mellanöstern, Kaukasus-området och Indien som några enstaka undantag. De växer främst i stående vatten som dammar, insjöar, pölar i våtmarker och diken, men finns även i kanaler med lågt vattenflöde.

Utseende

Den vita blomman kan bli mellan 10-20 cm på bredden, vilket gör den till den största av Sveriges vilda blommor. Den har en mild doft och besöks ofta av både skalbaggar och humlor. Näckrosen har väldigt stora blad, som flyter på sjöarnas och åarnas yta. Bladen är förbundna med stammen som ofta ligger inbäddad i bottenslammet.

Intressant fröspridning

Den sprider sina frön genom att frukten på hösten faller sönder i flera delar och frigör fröna inuti. Kring varje frö sitter ett mjukt, slemmigt hölje håller fröet flytande. På så sätt kan fröna driva omkring på vattenytan ända tills fröhöljet sönderfaller och de sjunker till bottnen.

Under arter av vit näckros

Det finns tre underarter av vit näckros: sydnäckros, nordnäckros och atlantnäckros. Sydnäckrosen har stora blad, blommor med mångtaliga märkesstrålar, platt blomfäste och taggiga pollenkorn. Nordnäckrosen har mindre blad, blommor med färre märkesstrålar, konkavt blomfäste och vårtiga pollenkorn. Atlantnäckrosen liknar nordnäckrosen, men har en kal zon utan ståndare närmast märkena.

Röd vit näckros?

I Sverige finns det en mutation av vit näckros som gör blommorna antingen rosenröda eller purpurröda. Den har därför fått namnet röd näckros (trots att den tekniskt sett fortfarande är en vit näckros). Den förekommer naturligt i sjön Fagertärn i södra Närke och i några sjöar i Tiveden i Västergötland. Den har varit fridlyst i över hundra år.

Myter och legender

Namnet näckros kommer från myten om Näcken; man trodde att han gömde sig under blommans blad och höll utkik efter kvinnor att locka ner i vattnet. Det latinska namnet nymphaea, däremot, kan kopplas till nymfen, det kvinnliga vattenväsendet från grekisk mytologi. Enligt legenden ska den vita näckrosen ha uppstått när en nymf dog av avundsjuka.

One thought on “Sveriges landskapsblommor: Södermanland – Vit näckros

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *