Sveriges landskapssvampar: Västmanland – Trattkantarell

(Bild tagen av Mikael Krikorev)

Trattkantarellen (craterellus tubaformis) är en vanlig matsvamp i Europa. Den kallas även för höstkantarell.

Utseende

Trattkantarellen har en tunn hatt som är navlad till trattformad och vars ovansida är gulbrun till brunsvart. Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Dess fot är ihålig och går från brungul till gul. Förutom de vanliga trattkantarellerna finns det även exemplar som saknar färgpigment och uppträder i en helgul form. Svampen kan bli 12 centimeter på höjden och 5 centimeter på bredden.

Utbredning

Trattkantarellen är vanlig i hela Sverige, men finns mest i de södra och mellersta delarna. Den föredrar att växa i mossig barrskog. Den kan hittas från september till november.

Liknande svampar

Här är alla de svampar som kan förväxlas med trattkantarellen: rödgul trumpetsvamp (saknar tydliga åsar, är snarare rynkig under hatten, läcker matsvamp), slemmurkling (geléaktig svamp som saknar åsar, oätlig), gullnavling (påminner uppifrån mycket om trattkantarell, men växer på murken ved och har glesa, vaxartade skivor) och grå kantarell (påminner om trattkantarell men är gråsvart, växer med ek, ätlig).

VARNING!

Inga av de ovanstående svamparna är giftiga, men det finns en dödligt giftig svamp som ibland plockas av misstag eftersom de växer på samma ställen där det växer trattkantareller: toppig giftspindling, som innehåller ett gift som heter orellanin, som har en oerhört njurskadande effekt på människor. Orellin förstörs inte vid upphettning, så avkokning av svampen eliminerar alltså inte giftet. Dessutom kan det ta upp till 14 dagar innan de första symtomen inträder, vilket innebär att det ofta är för sent att reparera skadorna som skett på njurarna när patienten väl läggs in på sjukhus. Med sin brungula/brunröda hattfärg och tjocka, rödbruna skivor har den ett helt annat utseende än trattkantarellen och den enda anledningen varför någon skulle kunna ta fel på dessa två svampar är rent slarv. Håll alltid ögonen öppna när du plockar svamp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *