Sveriges landskapssvampar: Södermanland – Svart trumpetsvamp

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Svart trumpetsvamp (craterellus cornucopiodes) är en mycket populär matsvamp som tillhör kantarellsläktet.

Utseende

Svart trumpetsvamp har tunna, trumpetformade fruktkroppar. Hattens översida (trumpetens insida) är småfjällig och svart, men blir mera gråbrun när det är torrt ute. Hattens undersida/utsida är något rynkig och grå-blågrå. Dess fot är ihålig med en svart nederdel.

Utbredning

Svart trumpetsvamp växer främst i de södra och mellersta delarna av Sverige, men de växer även på östkusten i de norra delarna. Den växer ofta i anslutning till ek och hassel, men förekommer också i örtrik barrskog. Svampen växer i täta grupper på flera svampar. Den kan vara lite svår att få syn på, både för att dess färg får den att lätt smälta in i växtlighet och för att den ofta växer under vissnande löv eller inne i mossa. Det är dock värt att veta att svart trumpetsvamp är en platstrogen svamp, vilket innebär att den ofta växer på samma plats år efter år. Har du därför väl hittat en plats där det växer svart trumpetsvamp är det därför stor chans att du kommer att hitta dem på samma plats igen nästa år. Den går att hitta från augusti till oktober.

God men sällsynt matsvamp

Svart trumpetsvamp är en matsvamp som passar till all sorts matlagning. Dessutom är den lätt att torka för långtidsförvaring. Det är bäst att skära bort fotens nedre del eftersom den ofta är lite träig i konsistensen. Eftersom den är en ganska sällsynt matsvamp om man jämför med soppar och riskor är den både dyrare och svårare att få tag på än andra matsvampar. Om du hittar ett ställe där svart trumpetsvamp växer är det därför viktigt att du håller det hemligt, om du inte vill att alla ska ta svamparna innan du har chansen.

Förväxlingssvampar

Svart trumpetsvamp förväxlas ofta med dessa två svampar: kruskantarell (är ljusare i färgen, växer mer gyttrat) och grå kantarell (har åsar under hatten). De går båda att äta, men eftersom de är ganska sällsynta är det bättre att låta dem vara.

3 thoughts on “Sveriges landskapssvampar: Södermanland – Svart trumpetsvamp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *