Hästraser: Abstang

Abstang är en relativt ny amerikansk hästras som tekniskt sätt endast räknas som en korsningsras.

Utseende

Abstanger är korsningar mellan arabhästar och mustanger. Med tanke på alla färgkombinationer som finns hos både arabhästar och mustanger kan deras utseende variera ganska mycket och därför är alla färger tillåtna. I regel är de ofta ganska små i jämförelse med andra hästar och har en lätt byggnad. Uppfödare föredrar även att huvudet har en rak profil och att hästen är rundad över korset. De är väldigt modiga hästar med ett stadigt temperament som gör att de har lätt att vänja sig både vid nya människor och saker de kan stöta på när de är ute i naturen.

Historia

Det är svårt att veta när folk inofficiellt började korsa arabhästar med mustanger, men det första dokumenterade försöket av att korsa dessa två hästraser för att utveckla en egen ras kom från MicheleBrown i Utah i början av 1990-talet. Brown och några kollegor till henne hade under flera år köpt och adopterat mustanger för att sedan korsa dem med andra hästraser, och det var med arabhästen som de ansåg att de hade träffat rätt. 1993 startade Brown ett eget register och en förening för dessa korsningar kallad IARA (International Abstang Registry and Association) som skulle arbeta för att öka kännedom om denna korsning samt underlätta avelsarbetet inför att göra hästarna till en egen ras snarare än en korsning. Av alla de runt 1500 hästarna som är registrerade i finns det inga som har två abstanger som föräldrar: alla är korsningar mellan mustang och arabhäst.

Användning

Abstanger kan användas inom banhoppning eller som utställningshäst, men används främst som ridhästar för nöjesridning. De är särskilt användbara för de som vill rida väldigt långa sträckor, eftersom både arabhästar och mustanger är väldigt uthålliga raser. Dessutom är den väldigt säker på foten och kan därför ridas på tuff terräng.

One thought on “Hästraser: Abstang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *