Sveriges landskapssvampar: Lappland – Tegelsopp

(Bild tagen av Michael Krikorev)

Tegelsoppen (leccinum versipelle) är en vacker matsvamp som ofta är mer fast i konsistensen än många andra strävsoppar. Den brukade kallas för tegelröd björksopp, efter hattens röda färg och att de växer i närheten av björkar, men detta namn förkortades senare till tegelsopp.

Utseende

Tegelsoppens hatt är välvd, slät, har orange till rödbrun färg och ibland småfjällig. Den har överhängande hatthud som hänger någon millimeter utanför hattkanten. Dess rör är oftast smutsvita, förutom hos yngre exemplar där de är något mörkare. Foten är vit och kraftig med svarta tofsar (som ibland kallas för fjäll). Svampköttet är från början vitt, men blir mörkare ju äldre den blir ända tills köttet nästan blir svart.

Utbredning

Tegelsoppen är vanligt förekommande i större delen av Sverige och trivs i närheten av björkar, som de lever i symbios med.

God matsvamp, men…

Tegelsoppen är en god matsvamp, men arten angrips ofta av svampmygglarver som ibland gräver ganska omfattande gångsystem i dess fot och hatt. Unga, oangripna exemplar är säkra att äta – även om de har blivit lindrigt angripna kan de dåliga bitarna (som ofta syns som blåa märken på svampen) lätt skäras bort. Precis som alla andra strävsoppar måste den upphettas ordentligt innan den är helt säker att ätas.

Förväxlingssvampar och risken med strävsoppar

Trots att tegelsoppen har ett ganska unikt utseende som det är svårt att ta fel på finns det 15 arter av strävsoppar i Norden som den ibland misstas för. Alla arterna är ätliga så du behöver inte lära dig skilja dem åt, men de ska alltid tillagas ordentligt, med minst 15-20 minuters värmebehandling, eftersom råa och och otillräckligt tillagade strävsoppar kan orsaka magont, diarré, kräkningar och illamående. Har du bara fått i dig lite olagad strävsopp går symptomen över av sig själva efter en till två dagar, men om du har ätit en stor mängd kan du behöva uppsöka sjukhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *