Hästraser: Amerikansk curlyhäst

Amerikansk curlyhäst är en amerikansk varmblodshäst med lockig päls.

Utseende

Curlyhästen kan bli upptill 150 cm i mankhöjd. Den kan ha alla färger, men den allra vanligaste är fux.

Curlyhästen största karaktärsdrag är den lockiga pälsen, som antingen kan vara mycket lockig, lite lockig eller helt rak men med vågig man och svans. Precis som hos andra lockiga raser (t. ex. kattrasen Cornish Rex) är den lockiga pälsen en mutation. I curlyhästens fall är mutationen dominant och i princip alla föl som bär på genen får lockig päls. Under sommaren fälls pälsen rejält och även taglet i deras man och svans faller av (taglet växer ut igen under vintern). Det har visat sig att människor som i vanliga fall är allergiska mot hästar ofta inte uppvisar några reaktioner när de umgås med curlyhästar.

Historia

Eftersom den lockiga pälsen är en mutation är det svårt att veta när exakt rasen började. En teori är att mustanger då och då fick föl med vågig päls, som sedan fick egna föl med vågig päls. Rasen ”upptäcktes” inte förrän 1898 när två ryttare fick syn på tre krullhårade hästar när de var i Nevada. Många av dagens curlyhästar kan spåras tillbaka till denna hjord.

Runt år 1900 började rasen avlas av uppfödare i Nevada, men det var inte förrän 1971 som föreningen American Curly Horse Registry. Vid den tiden kallades föreningen för American Bashkir Registry, eftersom man trodde att curlyhästen var en amerikan variant av den ryska Basjkirponnyn. Dock upptäckte man senare att de två raserna inte alls hade några släktband och föreningen fick sitt nuvarande namn 1997.

Användning

Curlyhästen används både inom engelsk ridning och westernridning. Dessutom är den bra på att hoppa och att göra dressyr. Hästen har ofta väldigt mjuka rörelser eftersom många av dem saknar böjsena och dessutom har mycket mindre och mjukare kastanjer än andra hästar. Detta gör att en del av dem kan ha extra gångarter som running walk eller foxtrot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *