Hästraser: Altér-real

Altér-real är en portugisisk hästras som utvecklades specifikt för att bära kungligheter och vara en statussymbol.

Utseende

Mankhöjden på en altér-real är vanligtvis mellan 150-160 cm. Deras tillåtna färger är brun och mörkbrun. Huvudet är av medelstorlek med en framträdande käke och en rak eller lätt utåtbuktande nosprofil. Halsen är kort men muskulös och lätt välvd. Manken är framträdande och länderna är muskulösa. Benen är slanka men starka med robusta skenben och leder, även om underbenen är något längre i förhållande till överbenen.

Historia

Altér-real har sin början i Portugal vid 1748, då den kungliga familjen Braganzas stuteri importerade 300 andalusier från de spanska trakterna Jerez de la Frontera och började avla dem med Braganzas egna hästar. I de efterkommande femtio åren blomstrade aveln på stuteriet och försåg kungafamiljen med både körhästar och dressyrhästar. 1756 flyttade uppfödningen till Alter de Chao, varav namnet på hästrasen.

I början av 1800-talet försvann eller stals nästan alla hästarna från stuteriet under Napoleons plundringar på den Iberiska halvön. Efter det skedde katastrof efter katastrof på Alter tills det kungliga stuteriet var tvungna att stängas. I slutet av 1800 försökte drottningen Maria Pia att få rasen på fötter igen genom att korsa dem med engelska halvblodshästar, normander, hannoverare och arabiska fullblod, men det gick åt skogen. 1932 började hästexperten Ruy d’Andrades att avla på rasen igen med hjälp av två hingstar och några ston som hade mycket altér-real i sin stamtavla. Nuförtiden har rasen nästan fått tillbaka det utseende och lynne den hade på 1700-talet.

Användning

Altér-real används främst som showhästar inom t. ex. dressyr och barockridning, både för att de är väldigt intelligenta hästar som har lätt för att lära sig tricks och för att de på grund av sin mycket välutvecklade benaktion har förmågan att utföra svåra dressyrprogram. De är dock ofta både livliga och temperamentsfulla, så endast vana ryttare kan handskas med dem.

Förutom detta används altér-real i Portugal inom avel i ett försök att få rasen att återhämta sig ytterligare. För att försäkra att rasen håller sin höga status får endast de hästar som möter de höga kraven användas inom avel.

One thought on “Hästraser: Altér-real

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *