Hästraser: Quarterhäst

Quarterhäst är en amerikansk varmblodshäst. Den är den mest använda hästen i USA och är dessutom den ras med störst antal över hela världen. Rasen har fått sitt namn av att den är världens snabbaste häst på en engelsk mil (quartermile).

Utseende

Quarterhästen är en smidig och muskulös häst med ett lugnt psyke. Den har ett kort och brett huvud med liten mule. Dess knän är platta och breda. Quarterhästar kan vara rejält breda över bakdelen, vilket ger mer styrka till bakbenen. Beroende på hur mycket fullblod som finns i stamtavlan kan vissa quarterhästar vara smalare medan andra är bredare.

Alla nyanser av brunt är tillåtna samt alla varianter av fux, flax och isabell, alla sorters black eller bork och olika sorters skimmel. Det är enbart brokiga färger som skäck, tigrerad eller stickelhårig som inte är tillåtna.

Historia

Quarterhästar är, samma andra amerikanska hästar, ättlingar till de hästar som europearna förde till Amerika. Folk avlade mellan spanska, engelska och arabiska hästar tills de till slut fick fram den dåvarande quarterhästen. Under 1700-talet ansågs quarterhästen vara den perfekta allroundhästen för jordbuk, boskapsskötsel och som vagnshästar. Den var dessutom billig i drift. Dock blev den lite mindre populär när väl det engelska fullblodet kom till USA: folk blev mer intresserade av att se dessa fullblod springa långdistanslöp än att se quarterhästar sprinta.

De flesta moderna quarterhästar är släkt med åtminstone en av dessa två legendariska hingstar – Janus och Sir Archy. Särskilt Janus var viktig för quarterhästens utveckling på 1700-talet.

På 1940-talet startades den officiella föreningen för Quarterhästen, American Quarter Horse Association, i staden Amarillo i Texas. Nuförtiden har föreningen över 300 000 medlemmar.

Användning

Quarterhästen kan användas i ett flertal olika områden beroende på hur de har avlats, men deras naturliga vallningsinstinkt och atletiska förmågor gör dem väldigt lämpade som boskapshästar och kapplöpningshästar.

One thought on “Hästraser: Quarterhäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *