Hästraser: Sella Italiano

Sella Italiano, eller italiensk ridhäst, är en hästras från Italien.

Utseende

Sella Italianos ska vara viga och atletiska. De ska dessutom ha lång, välformad hals, proportionellt huvud och stark rygg. De har en muskulös bakdel med långa och smala ben. Deras mankhöjd ligger på ca 152-166 cm.

Alla färger och tecken är tillåtna hos sella italiano-hästar: dock är brunt och svart vanligast.

Historia

Sella Italianon har fötts upp enligt den gamla traditionen av varmblodsuppfödning, vilket innebär att man har korsat tunga arbetshästar med lättare fullblodshästar. De senaste hundra åren har de flesta av varmblodsraserna skapats genom att korsa varmblod med varmblod – Sella Italianon är en av de få undantagen från den nya regeln. Några raser har använts mer än andra för att skapa Sella Italiano: Maremmano Salernitano, Persano, Arabiskt fullblod och Engelskt fullblod är definitiva favoriter hos italienska uppfödare och alla Sella Italiano-hästarna har oftast åtminstone två av dessa raserna i sin stamtavla.

Under början av 1900-talet började ridsporten öka i popularitet över hela världen. Det blev till slut så populärt att det skapades olympiska grenar för sporten. Efter andra världskriget hade jordbruken i Italien börjat mekaniserats, vilket gjorde att det fanns många italienska kallblod som inte användes till någonting längre. Hästuppfödare i landet ville försöka konkurrera med andra europeiska länder, så de började korsa de överflödiga kallblodshästarna med deras varmblodshästar.

Användning

Sella Italianos är både livliga och djärva hästar. Trots detta är de pålitliga ridhästar som har lätt för att lyda sina ryttare. De används främst inom ridning, främst av de som siktar på att tävla på elitnivå.

Eftersom hästarna är avlade specifikt för ridning på elitnivå måste alla hästar med Sella Italiano-föräldrar genomgå ett test. Om de inte klarar av testet får de inte lov att kalla sig för Sella Italiano. På så sätt behåller rasen sitt rykte av att vara hästar av hög klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *