Hästraser: Kartusier

Kartusier är en varmblodshästras som ingår under benämningen andalusier. I Spanien kallas den även för Cartujano.

Utseende

En kartusians mankhöjd ligger på ca 155-165 cm. Den vanligaste färgen är skimmel, men även brunt och svart är vanligt hos hästrasen. Den har ett fint huvud med tydliga drag och en muskulös hals.

Kartusier är en av Spaniens äldsta och renaste hästraser. Många av hästarna har utväxter på huvudet (liknar nästan horn på nära håll) och har även vårtor under svansen. För många uppfödare anses en häst inte vara en kartusian om den inte har dessa två karaktäristiska drag.

Historia

Det finns en legend, mer eller mindre sanningsenlig, om hur rasen först fick sin början på 1700-talet. Enligt legenden så började allt med en man som hette Andres Zamora, som ägde ett ganska stort antal spanska ston tillsammans med sin bror. En dag såg han en häst som drog en vagn och kände genast igen den som en häst han ridit under den tid han hade varit med i kavalleriet. Han köpte hingsten och började genast avla sina ston med den. En av avkommorna döptes till Esclavo.

Esclavo hade ett perfekt temperament och exteriör. Han blev snabbt Andres mest älskade häst, trots att han hade två defekter: två hornliknande utväxter på pannan och små vårtor under svansen. Andres avlade på Esclavo ända tills den dag hans bror i hemlighet sålde hingsten till Portugal för en stor summa pengar. Andres blev helt förstörd av sin brors förräderi och dog bara några månader efteråt.

Andres bror blev i sin tur förkrossad över sin brors död och sålde alla hästarna. Efter att ha bytt ägare några gånger hamnade många av dem hos de kartusianska munkarna. Under 100 år genomförde munkarna extremt selektiv avel för att få så mycket som möjligt av Esclavos unika utseende att bli kvar hos hans ättlingar.

År 1854 köptes många kartusianer av Don Vincent Romero-Garcia, som fortsatte traditionen med den selektiva aveln. Sedan dess har rasen avlats fram på de tre största stuterierna i Spanien.

Användning

Kartusierns lugna temperament och fina gångarter gör den särskilt lämplig för nöjesridning.

One thought on “Hästraser: Kartusier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *