Bivänliga blommor: Del 1

Bi- och humlesamhällen är en oerhört viktig del av naturen eftersom de står för det mesta av världens pollinering. Det är inte att överdriva när man säger att bin är nödvändiga för jordens fortsatta överlevnad. Tyvärr är det många människor som glömmer bort det: användning av gifter, oansvarigt lantbruk och den eviga utbyggnaden av städer har definitivt haft en negativ effekt på bina. Det hjälper inte heller att det finns de som slår sönder bikupor för skojs skull.

Därför är det viktigt att hjälpa dem så mycket man kan på egen hand. Det finns flera olika sätt att hjälpa bin och humlor som finns i din närhet. Ett av dem är att ha blommor i din trädgård som de gillar. Ännu bättre är det om du planerar din trädgård så att det finns blommande växter från tidig vår till senhöst.

Härunder är några exempel på blommor som bin och humlor inte kan få nog av:

Kantnepeta

En hybrid av kattmynta och bergnepeta. Alla olika typer av insekter (och katter) älskar den här växten. Frösår inte sig själv, så du kan skifta runt var i trädgården du vill ha den från år till år.

Lavendel

Förutom att användas i parfymer och teer är lavendeln mycket populär hos honungsbin och humlor. Den har en väldigt lång blomningstid (från juli till augusti).

Syrenbuddleja

Syrenbuddlejan har fått smeknamnet fjärilsbuske eftersom den har en oerhörd förmåga att attrahera fjärilar. De finns i många olika färger (ex. rödsvart, blålila, rosa, vit, ceriseröd), så du kan välja vilken som passar bäst i din trädgård.

Korstörne

Till skillnad från de andra växterna på listan har korstörne tendensen att attrahera getingar, särskilt under riktigt varma somrar. Även getingar är viktiga pollinerare: så länge ingen i din familj är allergisk är det värt att ha dem i din trädgård.

///

Googla vidare på dessa växter för att läsa mer om hur du sköter om dem ordentligt!

One thought on “Bivänliga blommor: Del 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *