Hästraser: Camarillo white horse

Camarillo white horse är en amerikansk varmblodshästras som är mest känd för sin extremt vita päls. De är en av staden Camarillos officiella symboler.

Utseende

Precis som namnet anger ska Camarillo white horse vara helt vita, även när de föds, till skillnad från skimmelhästar som föds med mörk päls och blir vita senare. Att de har denna unika färg beror på en mutation som kallas W4 som finns i KIT-genen.

Förutom den vita färgen ska nacken vara lätt böjd, exteriören ska vara kompakt med fina drag, de ska ha starka ben och ha ett stort huvud med stora mörka ögon.

Historia

1921 köpte Adolfo Camarillo en kritvit spansk mustanghingst med mörka ögon som hade namnet Sultan. Han ställde upp Sultan i mässor för avelshästar där hästen fick väldigt mycket beröm för sin vackra päls. Han började snabbt avla hingsten, främst med ston av rasen morganhäst. Därefter fortsatte han endast avla på de avkommor som fick Sultans vita päls, vilket till slut ledde till att han kunde registrera dem som en egen ras.

När Adolfo dog 1958 togs aveln över av hans dotter Carmen. Hon fortsatte ända tills hon dog 1987. Efter hennes död såldes hästarna på auktion för att ge andra en chans att starta upp avel, men när Priscilla Galgas, Nadine Webb, Steven Pettit, Jane Gish och Martin Gish bestämde sig för att söka upp hästarna 1991 hittade de endast 11 hästar som kunde bekräftas som Camarillo white horse. Efter denna tragiska upptäckt har man jobbat hårt för att rasen inte ska bli utrotad. Föreninen Camarillo White Horse Association startades 1992 och för att undvika inavel började man korsa andalusierhästar och amerikanska travare, med villkor att den andra föräldern kom från Camarillos hjord. Idag finns ca 14 hästar kvar av rasen plus några som inte är vita.

Användning

Camarillo white horse används främst inom ridning och som paradhästar.

One thought on “Hästraser: Camarillo white horse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *