Hästraser: Campolina

Campolinan är en varmblodshästras från Brasilien som fått sitt namn efter Cassiano Campolina, som hjälpte till att grunda rasen.

Utseende

Campolinan har ett väldigt unikt utseende. Mankhöjden ligger oftast någonstans mellan 145-160 cm. De förekommer i alla möjliga färger, men den mest populära är skimmel. De har en jämnt musklad kropp, starka ben och kraftig, muskulös hals.

Deras mest karaktäristiska drag är deras huvud, som är stort med en tydligt utbuktande nosrygg och med stora, välformade öron. Överdriven avel på detta drag brukade förut leda till att Campolina-hästar fick en alltför utbuktande nosrygg, vilket ledde till att nosbenet blev skört och hade lätt för att skadas. Moderna uppfödare har gjort sitt bästa för att motarbeta denna avelsskada, men eftersom man fortfarande vill att rasen ska en utbuktande nosrygg kan felet fortfarande uppkomma.

Historia

Cassiano Campolina startade aveln på Campolinahästen under 1857 på sin farm Fazenda Tanque i Entre Rios de Minas. Det gick inte så bra i början, men allt ändrades när hans svarta Berber-sto Medeia födde en liten grå hingst som fick namnet Monarca. I 25 år använde Campolina Monarca som avelshingst och fick fram avkommor som han var nöjd med och hade därmed grunden för sin hästras. Efter det köpte han in fem andra särskilt utvalda hingstar som också fick stå till grund för rasen: Menelike, en anglonormandisk hingst för att göra rasen starkare; Golias, en Clydesdalekorsning för att göra rasen större; Teffer, en Holsteiner för att utveckla ädlare rörelser och tävlingsinstinkter; Yanke Prince, en amerikansk saddlebred för att ge rasen bättre gångarter; och Rio Verde, en fullstammad hingst av stammen mangalarda marchador för att förädla rasen något och ge ett brasilianskt inflytande på rasen.

Idag finns ca 85 000 registrerade Campolina-hästar och 7300 registrerade uppfödare för rasen.

Användning

Campolinan används främst som ridhäst för nöjes skull och som paradhäst. Förutom de tre naturliga gångarterna har den även en fjärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *