Miljötips – Bokashi

(Bild tagen från https://www.sarabackmo.se/fakta-om-bokashi)

Det finns nästan lika många olika sätt att kompostera matavfall som det finns kulturer. En av dessa är den japanska metoden bokashi, där man använder en hink med lock och ett strö preparerat med särskilda mikroorganismer för att bryta ner avfallet.

Informationen är tagen från bloggen Sara Bäckmo – Skillnadens trädgård, där du kan läsa mer om bokashi och få andra tips för att hantera din vardag och din trädgård, många av dem inriktade på att få folk att leva mer miljövänligt.

Vad är Bokashi?

”Bokashi är en metod för att kompostera köksavfall. Matavfallet packas i en hink med lock, tillsammans med ett strö som är preparerat med särskilda mikroorganismer. Dessa fermenterar/mjölksyrar kökskomposten i en syrefri miljö. Hinken står inomhus i rumstemperatur och jäser i två veckor, därefter grävs komposten ner i landet, packas i pallkragar fylls upp i stora krukor. När det är varmt utomhus bryts komposten ner till färdig jord på cirka 4 veckor, kortare om kökskomposten är mer finfördelad.”

Hur kommer man igång?

”För att börja kompostera med bokashi behöver du en tiolitershink med tätslutande lock. Det finns särskilda komposthinkar för bokashi att köpa. De har en tappkran i botten så att överflödigt ”kompost-vatten” kan tappas ur, hinkarna rymmer mer än tiolitershinkar och är väldigt hållbara, men det är inte alls nödvändigt för att komma igång.

Du behöver köpa ett särskilt strö som är preparerat med mikroorganismerna som startar upp processen. Utan dessa kan du inte komma igång med den fermenteringsprocess som ger bokashi.

I hinken läggs en riven tidning i botten, för att fånga upp kondens och lakvatten, och över den varvas sedan matavfall med bokashi-strö. När hinken är full läggs lite mer tidningspapper på toppen. Locket ska vara på under tiden komposthinken väntar på att fyllas. När den är full ska den jäsa inomhus i rumstemperatur i två veckor.

Efter jäsprocessen grävs komposten ner direkt i landet och därefter kan du odla i jorden som täcker komposten.”

Vad kan man lägga i bokashi-komposten?

”Alla råvaror som används i köket vid matlagningen. Det enda du ska hålla dig ifrån är rinniga mjölkprodukter och större mängder jord. Annars funkar till exempel citrusskal, bananskal, skaldjur, köttben, kycklingskrov, fiskrens, gammal jäst, grönsaksrester, bröd och hur många andra saker som helst. Det går också bra att kompostera hushållspapper och äggkartonger, även om detta mest är användbart för att binda kondens snarare än att ge näringsrik jord senare.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *