Kända hästar! Del 28: Asturcus

Asturcus, eller Genitor beroende vilken historiker du frågar, var Julius Ceasars häst.

Utseende

I avbilder av Asturcus har han oftast ljus päls och lång, vacker man. Han var en stor och kraftig häst, gjord för strid. Det sägs inte vilken ras han var, men däremot att han skulle ha blivit avlad i en av Julius Ceasars egna stallar.

Det mest iögonfallande med Asturcus var dock hans framben, vars hovar hade splittrats upp i fem delar, vilket gav intrycket att han hade människohänder på sina framfötter. Detta var anledningen till varför Julius Ceasar valde honom som sin officiella häst. Under antiken togs missbildningar och mutationer på både djur och människor som tecken från gudarna, ofta med tolkningen att de med missbildningen var helgon eller goda omen. Eftersom Alexander den Store också ska ha ägt en häst med en missbildning sades det att Asturcus var ett tecken på att Julius Ceasar skulle ta över världen och därför började han använda hästen överallt.

Historia

Julis Ceasar var extremt förtjust i Asturcus och red honom överallt, vilket har lett till att det finns en hel del myter och berättelser gällande Asturcus som antingen kan vara sanna eller överdrivningar, bland annat att Ceasar skulle vara den enda som Asturcus lät rida på honom, vilket gjorde att Ceasar sågs som utvald av Asturcus. För att visa sin uppskattning för hästen byggde han en staty av Asturcus och sig själv framför Venus Genetrix-templet.

Hovmutationer på hästar

Det är inte helt ovanligt för hästar att ha missbildade eller muterade hovar, och många gånger är de inte livshotande eller störande att leva med. Förutom att hästar kan ha kluvna hovar kan de även utveckla extra, halvformade ben, och därför vara fembenta, sexbenta, sjubenta, eller till och med åttabenta. Under vikingatiden sågs dessa hästar som ättlingar till Sleipner, Odins åttabenta häst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *