Kända hästar! Del 29: Brego

Brego är Aragorns häst i Lord of the Rings-filmerna. Han är en originalkaraktär som inte finns i böckerna.

Utseende

Brego har brun päls med en stjärna i pannan och vita strumpor på bakbenen.

Brego i filmerna

Brego introduceras i den andra filmen i trilogin, De två tornen, när Aragorn och hans sällskap kommer till staden Edoras. Han var först prins Théodreds häst, men när prinsen blev skadad under en strid mot orcerna och senare dog av skadorna vägrade Brego att låta någon annan rida honom. När Edoras befolkning måste fly mot Helms klyfta biter och sparkar Brego alla som kommer i närheten av honom. De har precis bestämt sig för att överge honom när Aragorn stiger fram mot honom och med lugn och sansad röst lugnar honom genom att prata alviska. Aragorn säger till dem att Brego har sett tillräckligt mycket strider och att de bör släppa honom ut i det fria, vilket de gör.

När Aragorn faller nerför ett stup under en strid är det Brego som hittar honom. Han böjer sig ner, hjälper Aragorn upp på hans rygg och bör honom till Helms klyfta. Efter det blir Brego Aragorns häst och följer honom överallt han rider. Enda gången han överger honom är när Aragorn ska gå in i ett hemsökt berg och Brego blir skrämd av rösterna från de döda.

Uraeus

Hästen som spelade Brego i filmerna hette Uraeus, och Viggo Mortensen, som spelade Aragorn, älskade honom så mycket att han köpte honom efter att inspelningarna var över. Brego levde sedan i lugn och ro under resten av sitt liv.

2015 dog han av till slut av ålder. Viggo la upp detta meddelandet dagen det hände: ”Aged 28, but a timeless presence in the minds of those who had the honour of knowing this proud, handsome, and supremely intelligent being, mighty Uraeus has finally come to rest on the physical plane. Thank you, Jane and Ray, for helping him do so with dignity. Dearest friend and teacher, I hold you and keep you.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *