Kända hästar! Del 30: Den trojanska hästen

(Bild: Staty i Canakkale, Turkiet)

Den trojanska hästen är den ihåliga statyn som grekerna använde sig av för att infiltrera Troja i Odyssén.

Den trojanska hästen i Odyssén

Belägringen av Troja hade varat i tio år när grekerna kom på idén med trähästen. Den byggdes av Eneus och fylldes med grekiska krigare under ledning av Odysseus, huvudkaraktären i Odyssén. Resten av den grekiska flottan låtsades segla bort, men gömde sig bakom ön Tenedos. En grekisk spion, Sinon, låtsades vara en kvarlämnad slav och talade om för trojanerna att hästen byggts som ett offer till gudinnan Athena och lämnats kvar i hopp om att trojanerna skulle bränna hästen och ådra sig hennes vrede.

Trojanerna drog då in hästen i staden till Athenas tempel, trots att sierskan Kassandra och prästen Laokoons varnade dem att det var en dålig idé. För att fira att grekerna hade gett sig av ställde trojanerna till en stor fest. Timmar senare, medan grekerna sov ruset av sig, smög sig Odysseus och hans soldater ut ur hästen och öppnade stadsporten åt den grekiska hären, som under tiden hade återvänt till Troja. Som planerat började de genast plundra och bränna staden, och i slutet hade de flesta trojanska männen blivit dödade medan kvinnorna togs som slavar.

Genom att introducera Odysseus tillsammans med den trojanska hästen etablerade Homeros hur Odysseus var en krigare som använde list över allt för att ta itu med sina fiender. Detta karaktärsdrag skulle senare bli kärnan av Odysseus resa, eftersom hans list hade en tendens att både skapa vänner och fiender av de gudar och halvgudar han mötte på sin resa.

Andra användningar av frasen ”trojansk häst”

Efter Odyssén släpptes blev frasen ”trojansk häst” synonym med en gåva som bar på någonting hemskt under den fina fasaden. I modern tid har trojansk häst även fått en annan innebörd: ett datavirus som följer med annat, till synes ofarligt program, för att smygas in i datorn utan att den som laddat ner den vet om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *