Sveriges landskapsfåglar: Blekinge – Nötväcka

Nötväckan (sitta europaea) är Blekinges landskapsfågel. Förut kallades den även för blåspett och grå hackspett.

Utseende

Nötväckan är en liten fågel som inte är större än 14-15 cm på längden, med ett vingspann på runt 23-27 cm. Den är dessutom oerhört lätt – en vuxen nötskrika väger oftast inte mer än 23 gram. Både hanen och honan har likadant utseende. Dess rygg, huvud och vingar är gråblå till färgen medan resten av kroppen skiftar mellan vit och rostgulaktig, med undantag av ett svart streck som går rakt över dess ögon och de mörkbruna vingpennorna.

Den gråa näbben är nästan lika lång som dess huvud och är perfekt för att få tag på insekter som gömmer sig under träbark. Nötskrikan är dessutom den enda fågeln i Sverige som har förmågan att klättra och hoppa nedåt med huvudet före på trädstammar.

Trots att den är så liten är det är mycket högljudd fågel. Den genomträngande sången består oftast av en serie visslande noter som de skiftar mellan.

Utbredning i Sverige

Nötskrikan lever i den södra delen av Sverige och stannar hela året runt. Den lever oftast i par eller små grupper och blandar sig gärna med andra småfåglar som mesar och finkar, särskilt på vintern när de samlas runt fågelmatare.

Föda

Nötskrikan äter mest insekter, men är även förtjust i säd, frön och nötter. För att överleva vintern har den oftast ett antal matförråd där de har lagt undan mat på hösten.

Häckning

Nötskrikan bygger oftast sitt på i hål, oftast i träd eller tak. Gamla hackspettsbon är också populära. Om ingången råkar vara för stort använder de ofta lera för att täta igen det tills ingången blir precis som de vill ha det. Honan lägger 6-8 ägg mellan april och maj, och ruvar sedan på äggen i 13-18 dagar. När ungarna väl har kläckts tar det runt två-tre veckor innan de följer med föräldrarna ut ur boet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *