Kända hästar! Del 9: Bucefaros

Bucefalos var Alexander den stores häst. Hans namn kommer från det oxliknande brännmärket som fanns på hans rumpa.

Utseende

Bucefalos ska ha varit en gigantisk häst från den grekiska provinsen Thessalien, med ett massivt huvud, svart päls och en vit stjärna på pannan. Dock är det så länge sedan han levde och så många avbildningar av honom som gjordes efter att Alexander blev känd att det är svårt att veta vilka av hans beskrivningar som är faktiskt korrekta.

Historia

Det existerar många legender gällande både Alexander och hans häst Bucefalos. Den mest kände av dem är definitivt hur dessa två möttes. En hästhandlare vid namn Philonicus erbjöd Alexanders far, Kung Filip II av Makedonien, Bucefalos för en hög summa pengar, men eftersom ingen kunde tämja det vildsinta djuret var kungen inte intresserad av att köpa honom. Däremot hade Alexander redan förälskat sig i hästen. Han ingick ett vad med Philonicus: om han lyckades tämja hästen skulle han få honom gratis. Om han däremot misslyckades skulle han själv betala för hästen.

Det är osäkert hur mycket av allt det här som är sant, men enligt legenden ska Alexander ha pratat lugnt och sansat med Bucefalos, tagit tag i tyglarna och vänt hästen mot solen. Det visade sig att det som hade gjort hästen så spattig var synen av dess egen skugga. Alexander vann vadet och hästen, och Bucefalos ska ha varit en trogen följeslagare i många år.

Det är inte säkert när, var eller hur Bucefalos dog. Vissa källor säger att han dog av ålder när han var trettio år gammal, andra att han dog av skador från striden vid Hydaspes, när Alexanders armé besegrade kung Porus. En sak som däremot är säker är att Alexander efter att Bucefalos dött grundade en stad kallad Bucefalia i sin hästs ära. Staden låg någonstans i Pakistan, men tid och en historia fylld av konflikter har gjort att den antika staden nu har fallit i glömska.

2 thoughts on “Kända hästar! Del 9: Bucefaros

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *