Kända hästar! Del 15: Houhnhnmerna

I Jonathan Swifts roman Gulliver’s Travels får äventyraren Gulliver stötta på flera olika raser under sin långa resa. Den mest kända av dem är lilliputtarna, men i den sista delen av hans resa får han möta en ras som har väckt mycket diskussion mellan litteraturkritiker ända sedan boken kom ut: Houhnhnmerna, de intelligenta hästarna.

På ön där Gulliver hamnar i del fyra finns det två raser: Houhnhnmerna och Yahooerna, som liknar människor, men är extremt dumma i jämförelse. Houhnhnmerna är drivna av ren logik utan etik och behandlar därför Yahooerna som lägre stående varelser. De har dessutom ingen passion eller sorg för någonting: en Houhnhnm som har förlorat sin partner känner ingen sorg över hens förlust, utan bryr sig bara om att begravningsakten ska gå rätt till (detta är en faktisk scen ur boken).

Diskussioner

Den stora frågan som kritiker har ställt är om Jonathan Swift har menat att Houhnhnmerna skulle vara något att beundra eller att undvika. Trots att de är väldigt logiska varelser har de ingen empati och har därför ingenting som hindrar dem från att utföra hemska handlingar mot varandra eller Yahooerna om det finns en logisk orsak till det.

Svaret på den frågan hade också gett svaret på om Gulliver är menad att vara en så kallad opålitlig berättare, en berättare som inte talar sanning, antingen för att hen inte vet sanningen eller för att hen har så starka åsikter om det de talar om att de inte ser sanningen. När han är på ön föredrar Gulliver Houhnhnmerna framför Yahooerna, trots att dessa är mer människolika, vilket visar att han uppskattar intelligens framför allt annat, och har ingenting emot när Houhnhnmerna behandlar honom som en lägre varelse. När Gulliver väl kommer hem till England igen så skaffar han två hästar som sällskap. Trots att de inte är Houhnhnmer så pratar han med dem och behandlar dem bättre än de flesta människorna i hans närhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *