Kända hästar! Del 16: Marengo

Marengo var Napoleon I av Frankrikes kända krigshäst. Han döptes till Marengo efter att burit Napoleon genom striden i Marengo.

Utseende

Han var en grå Arabisk häst som troligtvis föddes vid det kända El Naseri-stallet. Trots att han var en liten häst (145 cm i mankhöjd) så var han tillförlitlig, stadig och modig.

Historia

Marango importerades från Egypten till Frankrike efter striden Abukir 1799 som sex-åring. Under sin karriär som Napoleons krigshäst blev han skadad åtta gånger, vilket är imponerande när man tar i åtanke att han bar kejsaren genom bland annat Slaget vid Austerlitz, Slaget vid Jena-Auerstedt, Slaget vid Wagram och till slut Slaget vid Waterloo. Han reste även ofta mellan Valladolid till Burgos, en lång resa som han ofta klarade under otroliga fem timmar. Han omhändertogs efter striden vid Waterloo av engelsmannen William Petre efter att Napoleon blev besegrad av hertigen av Wellington.

Petre tog hästen med sig tillbaka till England och sålde honom till överstelöjtnant Angerstein. När han var 27 år gammal sattes Marengo ut i avel vid New Barnes, men det blev aldrig några föl. Han dog av ålder när han var 38 år gammal.

Marengos skelett (minus två hovar) preserverades och skickades senare till Royal United Services-institutet och finns nu att se på National Army-museumet i Chelsea i London. En av de saknade hovarna var en gåva från John Julius Angerstein till den engelska högvakten. Familjen Angerstein använde den andra hoven som ett bläckhorn. Den ägs fortfarande av familjen, men för tillfället har den lånats ut till Household Cavalry-muséet. Under sin tid som museiföremål har skelettet flera gånger blivit renoverad, vilket är anledningen till att det finns bilder av den i olika positioner. Anledningen till att de som restaurerade skelettet valde att ändra dess position är för att de ansåg att den första positionen såg onaturlig ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *